Update

Karremans eist verbod uitzending KRO Profiel

Oud Dutchbat-commandant Thom Karremans wil niet dat een aflevering van het programma KRO Profiel over hem woensdag wordt uitgezonden.

ANP/Redactie
Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans. © ANP Beeld
Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans. © ANP

Dat heeft de KRO vandaag laten weten.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Servische generaal Mladic onder de voet werd gelopen. Duizenden Bosnische moslims werden vermoord. Het Openbaar Ministerie in Arnhem onderzoekt nu de rol van Karremans, omdat nabestaanden aangifte deden van genocide en oorlogsmisdrijven.

'Ook gelet hierop zal de uitzending van de beoogde reportage in de huidige vorm schade voor kolonel Karremans met zich meebrengen', aldus Karremans' advocaat Geert-Jan Knoops in een brief aan de KRO.

De omroep heeft laten weten niet op het verzoek van de oud-commandant in te gaan.

In het programma wordt Karremans geconfronteerd met zijn eigen handelen destijds. Hij heeft altijd gezegd dat hij zich niet realiseerde wat het lot van de mannen zou zijn, die na de val van Srebrenica door de Serviërs werden afgevoerd van de VN-compound.

Maar in de documentaire stelt een oud-Dutchbatter dat de oud-kolonel dat wel degelijk wist en destijds uitlatingen deed die dat bevestigen. Ook militair-historicus Christ Klep zegt in KRO Profiel dat Karremans op dit punt, ook in zijn verklaring onder ede, tijdens de parlementaire enquête Srebrenica, niet de waarheid heeft gesproken.

Karremans in 1995. © ANP Beeld
Karremans in 1995. © ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden