PlusTen slotte

Karin van Ringen (1953-2017): luisterende rechter met prinsessenallure

Karin van Ringen begon in 1998 bij de Amsterdamse rechtbank. "Ze straalde, alsof ze niet ziek was. Zo levenslustig", aldus haar vriendin. Op 17 maart overleed Van Ringen aan de gevolgen van borstkanker.

Jorien van der Keijl
Paul Arnoldussen over Karin van Ringen: 'Ze was een echte dame' Beeld -
Paul Arnoldussen over Karin van Ringen: 'Ze was een echte dame'Beeld -

'Wat laat je na?" vraagt journalist Coen Verbraak aan rechter Karin van Ringen in de serie Kijken in de ziel: op de drempel. In dit tweeluik interviewt Verbraak mensen die nog maar kort te leven hebben. "Geen kinderen," zegt Van Ringen, om geëmotioneerd te vervolgen: "Ik hoop dat ik iets voor anderen heb betekend."

Ze overleed 17 maart aan de gevolgen van borstkanker. Van Ringen begon in 1998 als rechter bij de Amsterdamse rechtbank, waar zij elf jaar later tot senior rechter werd benoemd. "Als rechter-commissaris was ze verantwoordelijk voor grote zaken als de noodregeling van Icesave, maar haar hart lag meer bij alledaagse onderwerpen," zegt raadsheer Mincke Melissen bij de rechtbank Amsterdam. "Tijdens haar werk zocht ze altijd naar de emoties van mensen."

Deze interesse herkent Nicolet van der Drift, die vanaf de middelbare school met Van Ringen bevriend was. "Karin keek niet alleen naar een sport, maar ook naar de sporters zelf. Dan kocht ze de biografie van tennisser Nadal om te lezen wie hij was."

Ook vond ze de nabeschouwing van darten net zo interessant als de wedstrijd. "Het interview met Michael van Gerwen na zijn overwinning sloeg ze niet over."

"Café De Zwart, De Engelse Reet of Café Welling - waar we ook kwamen, Karin maakte vrienden," herinnert vriendin Hermine ten Haaft zich over hun studententijd. Beiden studeerden rechten en verhuisden na hun studie naar Amsterdam. Deze vriendschappen waren belangrijk, volgens goede vriend Paul Arnoldussen.

"Hoewel ze ziek was, is onze omgang niet veranderd. Dat vond ik heel autonoom aan haar."

Zomaar wat zeggen, daar hield Van Ringen niet van. Van der Drift: "Karin daagde je uit om echt ergens over na te denken. Ze dwong je een onderbouwde mening te vormen."

Ten Haaft vond in haar een altijd analytische gesprekspartner. "Toen de dief van de Van Goghschilderijen deze week een enorm podium kreeg op televisie, dacht ik meteen: wat zou Karin hier wel niet van vinden?"

Als rechter moet je vooral luisteren, vond Van Ringen. Melissen: "In discussies bleef ze vaak stil. Maar als ze aan het einde haar visie gaf, bleek die ook te kloppen." In een strafrechtzaak zocht Van Ringen altijd alles tot de bodem uit. "Hierin had ze geen tunnelvisie voor dat wat vanzelfsprekend leek," zegt Ten Haaft.

In de serie Kijken in de ziel zegt Van Ringen dat ze zich nog wil richten op de dingen in haar leven die de moeite waard zijn. Nadat ze te horen had gekregen dat ze uitgezaaide borstkanker had, liet ze zich niet door dit doodvonnis onderdrukken. Ten Haaft ging met haar vriendin vorige week nog uit eten. "Ze straalde en had een prachtig jasje aan. Alsof ze niet ziek was, zo levenslustig."

Tot aan het ziekenhuis bleef ze uiterst verzorgd. Arnoldussen: "Voor de ingang van het ziekenhuis wisselde ze haar platte schoenen voor hoge hakken. Het was echt een dame." Ze had de allure van een prinses. "En zo noemden we haar soms ook," zegt Ten Haaft.

Maar wel een prinses met humor. "Ze was grappig zonder grappen te maken," zegt Arnoldussen. Van der Drift licht toe: "Met haar relativerende blik kon ze heel goed mensen lezen. Dan maakte ze een opmerking over wat iemand had gezegd. Ook in het ziekenhuis moesten we soms heel erg lachen."

Tijdens haar ziekte bleef ze betrokken bij de rechtspraak. Zo schreef ze het afscheidsinterview van de toenmalige president van de rechtbank Amsterdam, Carla Eradus. Ook publiceerde zij in de nieuwe krant Argus een stuk over Ben Asscher, voormalige president van deze rechtbank. Het artikel kwam tien dagen voor haar overlijden uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden