PlusTen slotte

Karen de Bok (1961-2017): hoofdredacteur die vooral maker bleef

Een woordvoerder noemde de sfeer bij de VPRO vrijdag totaal verdoofd en verslagen van verdriet. Donderdag kregen de omroepmedewerkers te horen dat Karen de Bok, tv-hoofdredacteur van de omroep, totaal onverwachts is overleden.

Onder het hoofdredacteurschap van De Bok won de VPRO tussen 2008 en 2016 vier keer de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma op de Nederlandse televisie.Beeld anp

De VPRO meldde het nieuws vrijdag op zijn website. Het was afkomstig van De Boks man, programmamaker Emile Fallaux, die vertelde dat De Bok 'heeft gekozen voor een uitweg uit een depressie die haar zwaar raakte'. Verdere toelichting wordt daar door de omroep niet op gegeven.

De Bok was al langere tijd niet meer aan het werk. De Bok droeg de VPRO in haar hart, ze werkte al 24 jaar voor de omroep als programmamaker, eindredacteur en sinds 2008 als hoofdredacteur televisie, in samenwerking met Stan van Engelen. De eerste drie jaar deelde ze het hoofdredacteurschap met Frank Wieringa.

Voor die tijd maakte ze onder meer het filmprogramma Stardust en verschillende documentaires voor Tegenlicht. De Bok was eindredacteur van Zomergasten toen Adriaan van Dis de interviewer was (1999-2002).

Reisseries
Onder het hoofdredacteurschap van De Bok won de VPRO tussen 2008 en 2016 vier keer de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma op de Nederlandse televisie. Afgelopen jaar waren met Zondag met Lubach, De Hokjesman en Langs de oevers van de Yangtze drie VPRO-programma's genomineerd.

In een interview in deze krant, in juni 2016, vertelde ze over de plannen die ze met 'haar' omroep had. "Ik denk dat we een heel kwieke negentigjarige zijn, met een eigen koers. Dat moeten we vasthouden, ook al verandert het landschap: budgetten gaan omlaag en de concurrentie groeit."

De Bok was kien op de succesvolle reisseries die onder haar leiding bij de VPRO vandaan kwamen. "Het is prachtig dat er na de series met Jelle Brandt Corstius en Adriaan van Dis een zekere schroom is weggevallen bij veel makers: zo'n toegankelijke vorm betekent niet dat je knieval doet naar je journalistieke waarden."

Eerder, toen het aantal omroepen in Hilversum moest worden teruggedrongen, verzette De Bok zich stevig tegen een fusie met een andere omroep, uit angst voor het grijze midden.

Scherpe blik
Makers kenden De Bok als iemand met een scherpe blik voor kwaliteit en talent. Iemand die niet altijd op de voorgrond trad, maar dondersgoed wist of iets goed of niet goed was en dat zonder omslachtige managementtaal onder woorden kon brengen. Als het nodig was werd er jarenlang op details aan een plan gewerkt voordat het dan geproduceerd mocht worden. De maker in haar won het veelal van de hoofdredacteur.

In augustus vorig jaar verloor ze haar vader, journalist en vakbondsman Max de Bok. De Bok is 55 jaar geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden