Update

Kardinalen bijeen om conclaaf voor te bereiden

In het Vaticaan zijn kardinalen uit alle windstreken bijeengekomen om het conclaaf voor te bereiden dat een opvolger moet gaan kiezen voor paus emeritus Benedictus XVI. De kardinalen arriveerden maandagochtend, omringd door foto- en televisiecamera's.

Kardinalen op het Sint Pietersplein bij het laatste optreden van Benedictus Beeld anp
Kardinalen op het Sint Pietersplein bij het laatste optreden van BenedictusBeeld anp

Van de in totaal 115 kardinalen, zijn 103 al in Rome gearriveerd. De andere twaalf kardinalen zijn nog onderweg, aldus het Vaticaan. De belangrijkste beslissing die nu moet worden genomen is de datum waarop het conclaaf moet beginnen. Er wordt pas een datum vastgesteld als alle kardinalen in het Vaticaan zijn, aldus de deken van het College van Kardinalen, Angelo Sodano.

De eerste formele handeling die de kardinalen moeten verrichten is het afleggen van de eed van geheimhouding. De kardinalen moeten beloven 'alle zaken die op enigerlei wijze verband houden met de verkiezing van een nieuwe paus strikt geheim te houden'. Vervolgens wordt alles voorbereid voor het conclaaf. Zo wordt de Sixtijnse Kapel gesloten voor publiek en wordt het Vaticaanse hotel volledig opgeruimd en onderzocht op mogelijke afluisterapparatuur.

Nieuw pauselijk gewaad
De kleding voor de nieuwe paus ligt wel al klaar. Kleermaker Gammarelli, die al twee eeuwen lang pausen kleedt, heeft de soutane, het kalotje en de rode schoenen uitgestald in de etalage.

Gammarelli heeft de kleding in drie maten klaar liggen. "We moeten de drie sets kleding voor het begin van het conclaaf leveren, omdat we natuurlijk niet binnen kunnen komen als het conclaaf eenmaal begonnen is", aldus Lorenzo Gammarelli.

De kleermakersfamilie Gammarelli levert al sinds 1798 kleding aan kardinalen en pausen. Paus Pius XII was een uitzondering: hij maakte liever gebruik van de kleermaker van zijn familie.

'Het voelt voor mij altijd als de eerste keer', zei kleermaakster Teresa Palombini. 'Het is een apart gevoel en ik vraag me dan af wie deze kleren gaat dragen, wie zal de volgende zijn?'

Papabili
Volgens de doorgaans goed over Vaticaanse zaken ingelichte Italiaanse krant Il Messaggero zijn er vier 'papabili', kandidaten die hoge ogen gooien om tot paus te worden gekozen: de Canadees Marc Ouellet, de Hongaar Péter Erd¿, de Braziliaan Odilo Pedro Scherer en de Italiaan Angelo Scola. Volgens de katholieke geloofsleer worden de kardinalen bij hun keuze geïnspireerd door de Heilige Geest. In de Sint-Pietersbasiliek bidden drie Mexicaanse nonnen 24 uur per dag bij toerbeurt om Gods zegen voor de pausverkiezing.

Vatileaks
Het Vaticaan maakt zich weliswaar op voor een nieuwe paus, maar is nog niet eens hersteld van de aardverschuiving die werd veroorzaakt door 'Vatileaks', het lekken van vertrouwelijke documenten van Benedictus. Drie kardinalen hebben het lek onderzocht en hun bevindingen in een rapport gezet.

De Italiaanse kranten staan bol van nieuws over de inhoud van het rapport. Zelfs als deze berichten niet kloppen, zoals het Vaticaan beweert, dan is nog steeds duidelijk dat het in de kerkelijk top rommelt. Er is sprake van bureaucratie en intriges zijn talrijk. Ook corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek hebben de hogere echelons in het Vaticaan in hun greep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden