Kardinaal Simonis herdenkt oud-bisschop Gijsen als idealist

Kardinaal Simonis heeft de overleden oud-bisschop Jo Gijsen tijdens de uitvaartdienst in de Roermondse kathedraal zaterdag lof toegezwaaid vanwege diens idealisme. Hij noemde Gijsen een 'onverschrokken en profetische bisschop die tegen de stroom in Christus verkondigde indachtig de uitspraak: Ik ben de weg, de waarheid en het leven.''

De uitvaart van Jo Gijsen in Roermond.Beeld anp

Simonis was hoofdcelebrant tijdens de uitvaartdienst. Concelebranten waren de Roermondse bisschop Frans Wiertz en bisschop Pierre Bürcher van Reykjavik. Gijsen was van 1996 tot 2007 bisschop van Reykjavik. Ook de apostolisch nuntius in Nederland, monseigneur André Dupuy, was concelebrant. Hij vertegenwoordigde paus Franciscus bij de uitvaart.

Verder waren er (oud-)bisschoppen uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken, en Brazilië. In de kerk zaten naast de familie ook gouverneur Theo Bovens en oud-gouverneur Leon Frissen van Limburg en leden van het college van burgemeester en wethouders van Roermond.

Simonis vergeleek Gijsen met iemand die de bijl zet aan de wortels van bomen die geen goede vruchten dragen. Hij stelde orde op zaken en dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, aldus Simonis. 'Hij bleef ons als collega-bisschoppen behoorlijk bij de les houden', zei Simonis, die Gijsen daarbij belerend noemde. Simonis zei dat Gijsen de hemel als eindbestemming van de vrome gelovige roemde: 'Als we het geloof niet hervinden, gaan we met zijn allen naar de maan!', vatte Simonis samen.

De kardinaal erkende dat het begripvol omgaan met mensen niet Gijsens sterkste kant was. 'Hij was veeleisend voor zichzelf, maar kon dat ook voor anderen zijn.'

Om 14 uur wordt Gijsen begraven bij de zuster Karmelietessen in Sittard, waar hij de laatste jaren woonde. 'Hij wil daar begraven worden, omdat daar aan zijn graf nog gebeden zal worden', rondde Simonis zijn preek af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden