Kardinaal Bergoglio uit Argentinië is nieuwe paus

Kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) uit Argentinië is verkozen tot nieuwe paus. Hij heeft Franciscus als zijn naam gekozen. Hij is de eerste Jezuïet die tot paus is verkozen en de eerste paus uit Zuid-Amerika.

Paus Franciscus, ofwel kardinaal Jorge Mario BergoglioBeeld reuters

De Franse kardinaal Jean-Louis Tauran maakte de verkiezing van Bergoglio bekend op het balkon van de Sint Pieter. Vele tienduizenden toeschouwers stonden op het plein in Vaticaanstad te wachten op de nieuwe kerkleider.

Bergoglio toonde zich daarna in een eenvoudig wit gewaad, in lijn met de naam van de heilige wiens naam de nieuwe kerkleider heeft gekozen als pausnaam. Franciscus staat bekend als de man die op een sobere manier het geloof predikte. Ook Bergoglio houdt er een sobere levensstijl op na. Hij heeft geen auto, verplaatst zich per openbaar vervoer en verkiest een eenvoudig appartement boven het aartsbisschoppelijk paleis.

Eerste woorden
De eerste woorden van de nieuwe paus tot het Romeinse volk waren: 'Buona sera', ofwel goedeavond. 'Jullie weten dat het de plicht van het conclaaf is om Rome een bisschop te geven', zo vervolgde hij in het Italiaans. 'Zij hebben er een van ver weg gehaald.' Hij kreeg applaus van de menigte, toen hij Rome 'deze mooie stad' noemde.

'Wij moeten opnieuw gaan evangeliseren', zei de pas verkozen paus verder. De wereld zou een pad moeten ingaan van liefde en broederschap, sprak hij ook. Daarnaast bedankte hij zijn voorganger Benedictus XVI, en sprak hij de hoop uit dat de gelovigen voor hem wilde bidden.

Vervolgens sprak hij in het Latijn de zegen Urbi et Orbi uit, voor de stad Rome en de hele wereld. Daarna werd op het Sint-Pietersplein het Italiaanse volkslied gespeeld. 'We zien elkaar snel', zei hij tot slot, en nam glimlachend afscheid van de mensen op het Sinter Pieterplein. Mogelijk dinsdag al wordt de nieuwe paus geïnstalleerd.

Tegenkandidaat
Acht jaar geleden was Bergoglio de tegenkandidaat van kardinaal Ratzinger, die toen snel tot paus werd gekozen. Nu wist de Argentijn snel een tweederde meerderheid van de kardinalen achter zich te krijgen. In 2005 circuleerden berichten dat kardinaal Jorge Mario Bergoglio 'nooit lachte'. Het verhaal gaat dat de Argentijn acht jaar geleden zijn aanhangers onder de kardinalen overhaalde op Ratzinger te stemmen, omdat hij overwoog het ambt van paus niet te aanvaarden. Bergoglio heeft bijna zijn gehele leven gewoond en gewerkt in Argentinië.

Bergoglio is de eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit en de eerste niet-Europese paus sinds Gregorius III (731-741). Hij is ook de eerste Jezuïet die paus is geworden en de eerste pater (lid van een religieuze orde of congregatie) sinds Gregorius XVI (1831-1846).

Even na 19.00 uur vanavond kwam er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel, ten teken dat de kardinalen een nieuwe paus hebben gekozen.

Daarmee kwamen de kardinalen verrassend snel tot een beslissing. Bij de vijfde stemronde werd er een tweederde meerderheid bereikt. Omdat er vooraf geen uitgesproken favoriet was voor het pontificaat, werd er vanuit gegaan dat het conclaaf wel enkele dagen zou duren.

Jorge Mario BergoglioBeeld afp
Beeld reuters
Beeld getty
Beeld AP
Beeld epa
Beeld ap
Beeld afp
Witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden