Karate Bob kan na 40 jaar alsnog het land uit worden gezet

De IND zal de kerst wel laten passeren, denkt advocaat Henri Sarolea. Maar zodra het vuurwerk verstomd is, kan zijn cliënt Karate Bob elk moment bericht krijgen dat hij binnen 48 uur het land uit moet. Gisteren verloor de Joegoslavische ex-spion, die onder beroerde omstandigheden in Amsterdam verblijft, zijn zoveelste kort geding tegen de staat.

Albert de Lange
Archiefbeeld van de toen 26-jarige Joegoslaaf Slobodon Mitric alias 'Karate Bob' Beeld anp
Archiefbeeld van de toen 26-jarige Joegoslaaf Slobodon Mitric alias 'Karate Bob'Beeld anp

Karate Bob, die Slobodan Mitric heet, heeft al meer dan veertig jaar de status van ongewenste vreemdeling, maar alle denkbare procedures, lange gevangenisstraffen (voor drievoudige moord en verkrachting) en een huwelijk met een Nederlandse hebben zijn verblijf tot op de dag van vandaag gerekt.

Ongewenste vreemdeling
Toen zijn partner Iris de Vries overleed, in januari 2006, heeft Mitric, om een uitkering te kunnen krijgen, geprobeerd van zijn status als ongewenst vreemdeling afkomen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weigerde daar echter aan mee te werken. Nu heeft de Nederlandse Staat besloten dat Mitric veilig naar Servië kan terugkeren, ook al denkt de ex-spion en ex-karateleraar daar zelf heel anders over.

De nu 65-jarige kwam in 1973 naar Nederland, na een weigering een liquidatieopdracht uit te voeren voor generaal Tito, de Joegoslavische leider. Sindsdien is zijn levensverhaal een even spectaculaire als oncontroleerbare aaneenschakeling van criminele en geheimzinnige activiteit, waarover hij een aantal moeilijk toegankelijke boeken heeft gepubliceerd - die hem voornamelijk vrijpleiten.

Dubbelagent
Dat Mitric in 2012 het boek Doodlopende weg wist uit te brengen, waarin hij een theorie over de moord op Theo van Gogh ontvouwt die bepaald ongunstig is voor de AIVD, heeft zijn zaak volgens Sarolea bepaald geen goed gedaan. 'Ik vind het moeilijk om iets anders te bedenken wat de staat tot het idee van uitzetting heeft gebracht,' zegt de raadsman. 'Als het een zuiver bureaucratisch uitzetting was geweest, was het al veel eerder gebeurd.'

Volgens de advocaat gebeuren in dit dossier de vreemdste dingen. 'Een paar jaar geleden is het dossier van Mitric verhuisd van de AIVD naar het Nationaal Archief, maar toen journalisten er belangstelling voor kregen is het ijlings teruggehaald.' Volgens de advocaat zou uit de stukken kunnen blijken dat de BVD, voorloper van de AIVD, geprobeerd heeft Mitric als dubbelagent aan te werven.

Lees vandaag (11-12) meer in Het Parool: Karate Bob moet Nederland uit

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden