Karadzic wil uitstel

AMSTERDAM - Radovan Karadzic zal tijdens zijn eerste verschijning voor de rechters van het Joegoslavië Tribunaal verzoeken om dertig dagen uitstel. Volgens de regels van het tribunaal heeft een verdachte de mogelijkheid hiertoe alvorens zich schuldig of onschuldig te verklaren. De Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic wil zich beroepen op die mogelijkheid. Dat heeft één van zijn advocaten, Svetozar Vujacic, verklaard tegen de Servische omroep B92.

Karadzic (63) is van plan zichzelf te verdedigen. Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal heeft gisteren laten doorschemeren hier tegen te zijn en eist dat de voormalige psychiater een advocaat in de arm neemt.

Het tribunaal heeft slechte ervaringen met verdachten die zichzelf verdedigen, zoals wijlen president Milosevic. Dit leidde tot veel vertraging, hetgeen Brammertz wil voorkomen. Een conflict over de vraag wie de verdediging voert, kan maanden duren voordat het feitelijke proces begint. Brammertz verwacht 'een complex proces'.

Het belangrijkste onderdeel van de eerste voorgeleiding vandaag is de confrontatie van Karadzic met de aanklacht. De tenlastelegging telt elf punten, waaronder genocide, de moord op ruim zevenduizend moslimmannen bij Srebrenica en de gijzeling van tweehonderd blauwhelmen tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië.

Brammertz zei de tenlastelegging tegen Karadzic te willen aanvullen met feiten uit eerdere processen tegen andere verdachten.

In Bosnië is inmiddels het reisverbod voor de familieleden van Karadzic opgeheven. Het verbod was opgelegd toen de man nog voortvluchtig was. (HET PAROOL)

De eerste foto van Radovan Karadzic na zijn arrestatie, gemaakt in Belgrado door een fotograaf van de Servische krant Blic. De naar Scheveningen overgebrachte Karadzic poseerde bereidwillig, nadat de kapper zijn vermomming had verwijderd. Foto Blic Beeld
De eerste foto van Radovan Karadzic na zijn arrestatie, gemaakt in Belgrado door een fotograaf van de Servische krant Blic. De naar Scheveningen overgebrachte Karadzic poseerde bereidwillig, nadat de kapper zijn vermomming had verwijderd. Foto Blic

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden