Karadzic wijst toegewezen advocaat af

DEN HAAG - De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic wil zijn eigen verdediging voeren als hij donderdagmiddag aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag wordt voorgeleid om officieel in staat van beschuldiging te worden gesteld wegens oorlogsmisdaden.

Een woordvoerder van het tribunaal bevestigde dat Karadzic een aanbod heeft afgeslagen om zich door een toegewezen advocaat te laten vertegenwoordigen. Zijn advocaat in Belgrado zei dat Karadzic gebruik wil maken van de maximale termijn van dertig dagen alvorens te laten weten of hij zichzelf schuldig of onschuldig acht aan de elf punten tellende aanklacht. Mocht Karadzic binnen die termijn niet reageren, dan zal rechter Alphons Orie dit opvatten als een antwoord 'onschuldig'.

Karadzic werd woensdagochtend aan het tribunaal overgedragen. Zijn optreden voor de rechtbank wordt de eerste keer dat het publiek hem te zien krijgt sinds hij 21 juli in een bus in Belgrado gearresteerd werd. Hij droeg toen een lange, grijze baard die hem vrijwel onherkenbaar maakte. De Servische krant Blic publiceerde donderdag een klaarblijkelijk in hechtenis genomen foto waarop Karadzic te zien is zonder baard.(AP)

Foto ANP/BLIC Beeld
Foto ANP/BLIC

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden