Karadzic vecht uitlevering aan

BELGRADO - Radovan Karadzic verzet zich tegen zijn uitlevering aan het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Zijn raadsman zal in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter in Belgrado, die gisteren een uitleveringsbevel ondertekende.

De advocaat heeft daartoe drie dagen de tijd. Karadzic' overbrenging naar het cellencomplex van de VN in Scheveningen zal daardoor waarschijnlijk pas na het weekeinde plaatshebben.

In de binnenstad van Belgrado kwam het gisteren tot ongeregeldheden toen ongeveer tweehonderd leden van de extreem-nationalistische groep Obraz demonstreerden tegen de arrestatie van de voormalige Bosnisch-Servische leider en tegen de prowesterse regering van president Boris Tadic. De betogers scandeerden 'Verraad' en gooiden met stenen en flessen naar de oproerpolitie. Vijf demonstranten en een politieman raakten gewond.

In de Europese Unie is met tevredenheid gereageerd op de arrestatie van Karadzic. Maar er zijn nuances met betrekking tot de vraag of Belgrado nu voldoende heeft gedaan om de onderhandelingen over toetreding tot de EU te hervatten.

De Europese Commissie meent dat Servië moet worden 'beloond'. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken gaven gisteren een verklaring uit waarin staat dat de arrestatie van Karadzic 'een belangrijke stap is op het pad van Servië naar het lidmaatschap van de EU'.

Maar de Franse minister Bernard Kouchner voegde eraan toe: ''We verwachten dat ook anderen worden opgepakt.'' Hij doelde onder anderen op de Bosnisch-Servische ex-legerleider Ratko Mladic. Nederland huldigt eenzelfde standpunt.

Bovendien speelt tussen de EU en Belgrado nog de kwestie van de onafhankelijkheid van Kosovo, die ook door de regering van Tadic niet wordt erkend. Gisteren nog zei de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic dat zijn land niet bereid is 'ook maar een millimeter van het grondgebied van Kosovo op te geven'.

Inmiddels heeft de familie Karadzic, die in Bosnië woont, gevraagd om ontheven te worden van de opgelegde reisbeperkingen. De Bosnische autoriteiten meenden dat de vrouw, zoon en dochter van Karadzic hem zouden helpen arrestatie te voorkomen. Dochter Sonja Karadzic zei gisteren dat de familie ten minste enkele uren met Karadzic wil doorbrengen voordat hij naar Den Haag wordt gebracht. ''We hebben hem in geen jaren gezien. De gezondheid van mijn moeder is niet best, en we hebben niet de financiële middelen om naar Den Haag te gaan.''

Karadzic' huiskamer in Pale. Foto AP/Sava Radovanic Beeld
Karadzic' huiskamer in Pale. Foto AP/Sava Radovanic

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden