Karadzic tart 'Navo-tribunaal'

DEN HAAG - Radovan Karadzic is strijdlustig - en kennelijk door een maand gevangenschap aangesterkt- voor de rechter van het Joegoslaviëtribunaal verschenen. Hij weigerde zich schuldig of onschuldig te verklaren.

De voormalige leider van de Serviers in Bosnië-Herzegovina noemde het tribunaal opnieuw 'een Navotribunaal', dat erop uit is hem te liquideren. ''Ik gebruik mijn valse naam niet meer, het wordt tijd dat u dat ook niet meer doet,'' aldus Karadzic, die meent dat het Joegoslaviëtribunaal werd opgericht om de politiek van de Navo-landen in Joegoslavië te rechtvaardigen.

Karadzic hield zich twaalf jaar lang schuil, onder meer als de alternatieve genezer Dragan Dabic. Rechter Iain Bonomy noteerde volgens de regels van het tribunaal dat de beklaagde zich onschuldig acht. Karadzic had geen raadsman. Hij zei bezig te zijn een team van raadgevers te vormen die hem assisteren bij de verdediging, die hij zelf wenst te voeren.

Bonomy drukte hem op het hart zich wel door een advocaat te laten vertegenwoordigen. Hij vroeg de beklaagde ook een 'liaison' te accepteren die namens het tribunaal hulp en advies geeft over de werking van het hof.

Karadzic eiste aan het slot middelen om zich te kunnen verdedigen. Bonomy maakte bekend dat 17 september een langere zitting wordt gehouden. Karadzic is volgens de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal onder meer verantwoordelijk voor volkerenmoord in Bosnië, met name rond Srebrenica in de zomer van 1995. De aanklacht telt elf punten en de tekst dateert uit 2000.

De aanklagers zijn bezig het stuk opnieuw te formuleren, tot verbijstering van rechter Bonomy. Hij begreep niet dat de aanklagers in deze prominente zaak op de valreep nog steeds aan hun aanklacht sleutelen. (HET PAROOL)

Karadzic gisteren voor het Joegoslaviëtribunaal. Foto EPA/Valerie Kuypers Beeld
Karadzic gisteren voor het Joegoslaviëtribunaal. Foto EPA/Valerie Kuypers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden