Update
Karadzic na twaalf jaar gepakt
BELGRADO - De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, beschuldigd van de ergste massaslachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, zou al vier dagen in handen zijn geweest van de Servische autoriteiten, eer het nieuws van zijn arrestatie gisteravond laat werd vrijgegeven.
Volgens de Servische advocaat van Karadzic, Sveta Vujacic, is haar cliënt vrijdagmorgen rond half tien in een bus van het openbaar vervoer in Belgrado aangehouden. Hij zou vervolgens op een onbekende plek zijn vastgehouden totdat hij gisteren werd voorgeleid aan een rechter-commissaris.
In het communiqué van de Servische president Boris Tadic wordt gezegd dat Karadzic gisteravond werd gearresteerd 'in een actie van de Servische veiligheidsdiensten'. Hij is vanmorgen voorgeleid voor een onderzoeksrechter van het Hof voor oorlogsmisdrijven.
Persbureaus melden dat bronnen bij de politie in Belgrado hebben meegedeeld dat Karadzic werd gearresteerd in een buitenwijk van Belgrado, na een tip van 'een buitenlandse inlichtingendienst' en nadat het huis waar hij verbleef, weken in de gaten was gehouden.
De arrestatie, twaalf jaar nadat Karadzic in 1996 uit de openbaarheid was verdwenen, kwam als een volslagen verrassing. De hoofdaanklager bij het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, de Belg Serge Brammertz, zou juist morgen naar Belgrado gaan om weer eens aan te dringen op de arrestatie van Karadzic en diens medeverdachte, de ex-generaal Ratko Mladic. Van de laatste is slechts bekend dat ook hij zich waarschijnlijk in Servië bevindt.
Karadzic was tijdens de burgeroorlog in Bosnië president van de afgescheiden republiek Srpska, die door de Bosnisch-Servische nationalisten werd uitgeroepen nadat de VN Bosnië-Herzegovina in 1992 als zelfstandige natie had erkend.
Karadzic en Mladic worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, die bijna vier jaar duurde, en van de massamoord op achtduizend mannen en jongens uit de moslimenclave Srebrenica in juli 1995. De VN-enclave werd beschermd door Nederlandse blauwhelmen. (HET PAROOL)