Update

Karadzic in Scheveningen

BELGRADO/DEN HAAG - Een dag nadat in Sarajevo de eerste vonnissen zijn geveld tegen zeven Bosnische Serviërs die hebben meegedaan aan de slachting in Srebrenica, zit de aanstichter van dat drama, Radovan Karadzic, op de plek waar hij gewenst is: in een Scheveningse cel van het Joegoslavië-Tribunaal.

Dinsdagnacht werd de voormalige leider van de Bosnische Serviërs vanuit zijn cel in Belgrado in een autokonvooi naar de luchthaven van de Servische hoofdstad gereden, en vandaar in een zakenvliegtuig naar Rotterdam gevlogen. Hij kwam daar rond half zeven aan en werd tegen achten per helikopter naar Scheveningen overgebracht.

Het tribunaal gaf vanmorgen een verklaring uit, waarin staat dat Karadzic erop kan rekenen dat het Tribunaal 'zal waken over zijn welzijn en op zijn recht op een eerlijk proces, zo veel als mogelijk en in overeenstemming met de hoogste internationale standaard'.

Karadzic zal binnen enkele dagen worden voorgeleid, waarbij hem de aanklacht zal worden voorgelezen. Geert-Jan Knoops, strafpleiter en hoogleraar internationaal strafrecht, verwacht dat dit vrijdag of volgende week maandag zal gebeuren. Het hof zou de datum in de loop van vandaag vaststellen.

Vandaag ook wordt Karadzic, die zich de laatste jaren onder pseudoniem aan de alternatieve geneeskunst wijdde, aan een uitgebreid medisch onderzoek onderworpen. (HET PAROOL)

undefined

De Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic vertrekt dinsdagnacht met een politiehelicopter (R) met begeleiding (L) van Rotterdam Airport. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
De Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic vertrekt dinsdagnacht met een politiehelicopter (R) met begeleiding (L) van Rotterdam Airport. Foto ANP/Ed Oudenaarden
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden