Karadzic eist vrijspraak op alle punten

Radovan Karadzic heeft vanochtend voor het Joegoslavië-Tribunaal vrijspraak geëist. De VN-aanklagers hebben volgens hem onvoldoende bewijs gepresenteerd voor een veroordeling tijdens het proces voor het VN-hof in Den Haag, dat in oktober 2009 begon. Volgens de voormalige president van Republika Srpska hebben de aanklagers 'vanuit het niets een soort tenlastelegging samengesteld'.

Karadzic (links) op een foto uit 1993 met naast hem (in het midden) legerleider Mladic Beeld AP

Karadzic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica in 1995 en oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995. Volgens de procedureregels van het tribunaal kan de verdachte vrijspraak bepleiten nadat de aanklagers hun bewijs hebben gepresenteerd. Als de rechters tot de conclusie komen dat het bewijs van hoofdaanklager Serge Brammertz toch tot een veroordeling kan leiden, begint Karadzic over enkele maanden met de presentatie van zijn eigen bewijs.

De belangrijkste juridische adviseur van Karadzic, Peter Robinson, begon zijn betoog met een verweer tegen de genocide-aanklacht. De Amerikaanse advocaat herinnerde eraan dat genocide tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) tot nu toe door Joegoslavië-Tribunaal en Internationaal Gerechtshof alleen bewezen is geacht voor de gebeurtenissen na de val van Srebrenica in 1995. Karadzic moet ook terechtstaan wegens volkenmoord elders, zoals tijdens de 'etnische zuiveringen' in het noordwesten van Bosnië in 1992.

Karadzic nam zelf het woord om de verplaatsing van bevolkingsgroepen goed te praten. Volgens hem werden de Bosnische moslims en Kroaten weggehaald uit gebieden waar zij gevaar liepen wegens gevechtshandelingen. Er was geen sprake van definitieve deportatie, zoals de aanklagers stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden