Update

Karadzic boycot opening proces; zitting verdaagd

Bij het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag hebben zich maandag ruim honderd demonstranten verzameld bij het begin van het proces tegen Radovan Karadzic. Onder de demonstranten zijn veel vrouwen uit Bosnië. Foto ANP

DEN HAAG - Radovan Karadzic is maandag niet verschenen bij de opening van zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Karadzic had al aangekondigd de opening te zullen boycotten omdat hij niet genoeg tijd zou hebben gekregen om zich terdege op zijn verdediging te kunnen voorbereiden. Voorzittend rechter O-Gon Kwon besloot de zitting te verdagen tot dinsdagmiddag. Dan presenteren de aanklagers de tenlastelegging.

Het is niet duidelijk wat er gebeurt als Karadzic ook dinsdag verstek laat gaan. Aanklager Hildegard Ürtz-Retzlaff drong er bij de rechters op aan Karadzic een advocaat toe te wijzen, of hij dat nu wil of niet, om te voorkomen dat hij de gang van zaken kan blijven saboteren.

Eind vorige week zei Karadzic' juridisch adviseur Goran Petronijevic dat Karadzic maandag niet zou komen opdagen. Volgens Petronijevic hebben de aanklagers bij het tribunaal dertien jaar de tijd gehad om hun zaak voor te bereiden, terwijl Karadzic daar maar dertien maanden de tijd voor kreeg. Dat is 'totaal onaanvaardbaar en oneerlijk', aldus Petronijevic.

Karadzic zelf heeft het tribunaal in een brief vergeefs verzocht om meer voorbereidingstijd. ''De grootste, meest gecompliceerde, belangrijkste en gevoeligste zaak die ooit voor dit tribunaal is gebracht staat op het punt te beginnen zonder gedegen voorbereiding'', betoogde Karadzic in de zes pagina's tellende brief.

Karadzic zijn elf aanklachten wegens genocide en oorlogsmisdaden ten laste gelegd. Hij zou als politiek leider van de Bosnische Serviërs het brein zijn geweest achter wreedheden die werden gepleegd tijdens de Bosnische oorlog van 1992-1995, waarin naar schatting honderdduizend mensen de dood vonden.

Het was maandag niet duidelijk of Karadzic van plan is het hele proces te boycotten of dat hij alleen de beginfase niet wil bijwonen. Woordvoerster van het tribunaal Nerma Jelacic zei dat de beslissing om te schorsen genomen was om Karadzic de kans te geven op zijn boycott terug te komen. De rechters weten hoe dan ook wat hen te doen staat, zei Jelacic: ''Ze beginnen met het proces, of hij er nu bij is of niet.''

Een aantal overlevenden van de misdaden die Karadzic ten laste zijn gelegd waren maandag aanwezig in de rechtszaal, speciaal per bus overgekomen vanuit Bosnië. Zij waren woedend toen bleek dat Karadzic niet op kwam dagen. Enkele slachtoffers weigerden na de schorsing aanvankelijk de zaal te verlaten. Een van hen zei dat ze in hongerstaking zou gaan.

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, sprak eerder de verwachting uit dat het proces tegen Karadzic zwaar wordt. Het wordt extra bemoeilijkt doordat hij zijn eigen verdediging wil voeren. Waarschijnlijk gaat de zaak meer dan een jaar duren. Met een eventuele beroepszaak zou het proces pas in 2013 worden afgerond.

Karadzic' beslissing zijn eigen verdediging te voeren, ook al heeft hij geen juridische achtergrond, heeft het vooruitzicht geschapen van een langdurig proces met veel politiek theater, zoals gebeurde bij zijn mentor Slobodan Milosevic. De voormalige Joegoslavische president vertraagde zijn proces vier jaar lang tot hij in januari 2006 aan een hartaanval bezweek.

De misdaden waarvan Karadzic is beschuldigd zullen chronologisch behandeld worden, te beginnen met de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo door sluipschutters. De massamoord op bijna achtduizend Bosnische moslims in Srebrenica in 1995 komt het laatst aan bod. (AP)

Karadzic is maandag niet verschenen bij de opening van zijn proces. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden