Kapitein Kroon (38) is een held

Kroon staat bij Defensie bekend als kundig infanterist. Hij krijgt de onderscheiding voor meerdere acties. Waarvoor precies, hoort hij op 29 mei, als hij van koningin Beatrix de ridderslag ontvangt. Foto ANP Beeld
Kroon staat bij Defensie bekend als kundig infanterist. Hij krijgt de onderscheiding voor meerdere acties. Waarvoor precies, hoort hij op 29 mei, als hij van koningin Beatrix de ridderslag ontvangt. Foto ANP

AMSTERDAM - Kapitein Marco Kroon (38) ontvangt de hoogste onderscheiding van ons land: de Militaire Willems-Orde.

Kroon wordt onder andere onderscheiden voor betoonde 'moed, beleid en trouw' in een nachtelijk gevecht in de Beluchivallei in Afghanistan, waarbij enkele Talibanleiders moesten worden uitgeschakeld. Nietsvermoedend doorkruisten Talibanstrijders de opmarsroute van Kroons peloton. Kroon besloot tot een aanval toen ze op dertig meter afstand waren. Er volgde een stevige tegenaanval, waarop Kroon luchtsteun vroeg op min of meer zijn eigen positie. ''Op zo'n moment moet je als commandant boven de dekking uitkomen en onder het risico geraakt te worden het voorbeeld geven,'' aldus Kroon. De vuursteun hielp, en de tegenstand nam af. Na het neerslaan van een laatste nachtelijke aanval zag Kroon er de volgende ochtend op toe dat vijandelijke gewonden werden verzorgd en de doden toegedekt.

Kroon staat bij Defensie bekend als kundig infanterist. Hij krijgt de onderscheiding voor meerdere acties. Waarvoor precies, hoort hij op 29 mei, als hij van koningin Beatrix de ridderslag ontvangt.

Nederland is dan een held, een ridder rijker. De eervolle onderscheiding is voor het laatst in 1955 uitgegeven. De ridders, waarvan er nog elf in leven zijn, hebben een maatschappelijke functie. Op offici-ele gelegenheden hoort iedereen uit respect voor hen op te staan, behalve de koningin, grootmeester van de Willems-Orde. De orde werd in 1815 door koning Willem I ingesteld.

Kroon werkt momenteel voor het Kenniscentrum Speciale Operaties en runt samen met zijn vrouw Café Vinny's in Den Bosch. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden