Kantoren in Amsterdam niet aan te slepen, leegstand daalt een kwart

Door de oplevende economie is de kantorenleegstand in de stad dit jaar gedaald van ruim 15 naar net 11 procent. Maar de bouwstop voor nieuwe kantoren blijft nog van kracht.

Herman Stil
Steeds minder kantoorruimte in de stad staat leeg. Beeld Floris Lok
Steeds minder kantoorruimte in de stad staat leeg.Beeld Floris Lok

Sinds 2007 is in Amsterdam niet zo veel kantoorvloer verhuurd als dit jaar: 387.000 vierkante meter. Dat blijkt uit cijfers van makelaar Cushman & Wakefield.

Daarmee ligt de leegstand nu al onder de grens van 12 procent die het college in oktober voor het jaar 2018 voorspelde. Desondanks blijft Amsterdam vooralsnog vasthouden aan de bouwstop voor nieuwe kantoren die werd ingesteld op het hoogtepunt van de vastgoedcrisis, toen de leegstand in Amsterdam richting de 20 procent opliep.

De vastgoedbranche waarschuwde eerder dit jaar in Het Parool voor de gevolgen van die bouwstop: binnen twee tot drie jaar zal er een tekort komen aan courante kantoorruimte. In een aantal gebieden - Amsterdam Centrum voorop - is dat al het geval.

Bouwwoede
Van de gemeente mag nu alleen aan de Zuidas en in de Houthavens worden gebouwd, mits de nieuwbouw vooraf grotendeels is verhuurd. Dat leidt nu al tot een enorme bouwwoede in beide gebieden. Aan de Zuidas breiden nu zowel Atrium als het WTC met nieuwe torens uit. En in de Houthavens is net het nieuwe onderkomen van Tommy Hilfiger/Calvin Klein opgeleverd, die daarvoor hun kantoren op de Stadhouderskade verlaten.

Omdat bedrijven alleen aan de dure Zuidas terecht kunnen - door het kantorentekort is de gemiddelde huur er al meer dan 350 euro per vierkante meter per jaar - loopt Amsterdam volgens de vastgoedbranche nu nationale en internationale ondernemingen mis.

Transformatie
Ook de ombouw van oude kantoren tot hotel of (studenten-)woonruimte levert een bijdrage aan de gekelderde leegstand. Zo is sinds 2015 een kwart miljoen vierkante meter kansloze kantoorruimte verbouwd tot 1600 apartementen, veelal studentenhuisvesting. De komende twee jaar moeten nog eens 4000 woningen in 300 kantorenwezen gerealiseerd.

Ook de regio profiteert mee. In Diemen, Haarlemmermeer en Amstelveen daalde de leegstand ook. Almere daarentegen is nog altijd rampgebied; na Capelle aan den IJssel en Maarsen is het de stad met de hoogste leegstand in ons land: 34 procent.

De uitbreiding van het Atriumcomplex aan de Zuidas, waar net als in de Houthavens nog wel nieuwe kantoren mogen worden gebouwd. Beeld Marc Driessen
De uitbreiding van het Atriumcomplex aan de Zuidas, waar net als in de Houthavens nog wel nieuwe kantoren mogen worden gebouwd.Beeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden