Kantoorkolos Ringpark voor 70 miljoen verkocht

In tijden van gebrek aan kantoor­panden is kolos Ringpark aan het Rembrandtpark verkocht met, waarschijnlijk, de bedoeling er woningen van te maken.

Herman Stil
Ringpark bij het Rembrandtpark Beeld Google Streetview
Ringpark bij het RembrandtparkBeeld Google Streetview

Het complex in het Rembrandtpark aan de A10 West is voor 70 miljoen euro verkocht, terwijl het op 54,4 miljoen was getaxeerd. Hoeveel woningen erin moeten komen en in welke prijsklasse die vallen, is nog onbekend.

De schaarste aan kantoorgebouwen brengt Amsterdamse bedrijven steeds verder in het nauw. Door de groei van de economie, maar vooral omdat Amsterdam tot vorig jaar zomer vasthield aan een bouwstop voor nieuwe kantoren, is er een enorm ruimtetekort.

Volgens vastgoedadviseur JLL staat in Amsterdam nu minder dan 6 procent van de kantoren leeg. Dat betekent dat er in de stad vrijwel geen plek is voor nieuwe bedrijven en dat bestaande ondernemingen niet kunnen verhuizen als ze uit hun jas groeien.

Ook het verbouwen van kantoorgebouwen tot woonruimte eist zijn tol. Tot nu ging het vooral om verouderde panden die lastig aan bedrijven waren te verhuren, maar op de elf verdiepingen van het net verkochte Ringparkcomplex zijn 21 bedrijven gevestigd, waaronder merkenbureau NLO Shieldmark, reisbedrijf Srprs.me en betaalbedrijf Icepay.

Woningbelegger
"We gaan de komende zes maanden bekijken wat we met het pand doen," zegt Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter, die de kolos samen met het Britse Round Hill heeft gekocht. "We zitten nu nog in de fase dat we alle opties openhouden."

Round Hill is echter vooral een woningbelegger. De Britten hebben de afgelopen vier jaar in Nederland circa 10.000 woningen gekocht en bezitten er in Europa 100.000.

Het bedrijf laat in een reactie doorschemeren dat er met de ombouw van Ringpark naar woningen een flinke waardevermeerdering in het verschiet ligt.

"Wij zijn van mening dat dit een uitzonderlijke kans biedt om aanvullende woningen te bieden die nodig zijn om de aanhoudende bevolkingsgroei in Amsterdam op te vangen."

Kaaimaneilanden
Of het tot ombouw komt, hangt mede af van gesprekken met de gemeente, die Overtoomse Veld heeft aangewezen als 'verdichtingslocatie' voor woningbouw.

Ook Boelens de Gruyter is actief op de woningmarkt. Deze maand werd bekend dat het in West 600 nieuwbouwappartementen gaat bouwen bovenop drie bestaande kantoorgebouwen.

Volgens De Gruyter is er nog niets uitgemaakt.

"Als kantoorpand werkt het ook. Er is wat leegstand maar er zitten voldoende bedrijven in. Je kunt er alle kanten mee op. We hebben hier ook echt zin in. Er moet sowieso iets aan het gebouw gebeuren."

Ringpark is in 1967 gebouwd voor de verzekeringstak van Nedlloyd en werd in 2000 voor 37,4 miljoen euro gekocht door een Duits vastgoedfonds. Dat verkocht het vorige week dinsdag voor 28,5 miljoen euro aan een bedrijf op de Kaaimaneilanden dat het bij dezelfde Amsterdamse notaris voor 70 miljoen euro doorschoof naar een vehikel in Luxemburg van Round Hill en Boelens de Gruyter.

Waarom voor die constructie is gekozen, wil De Gruyter niet zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden