Kantoor mag verbouwd tot woning

Leegstand van kantoren is een groot probleem, vooral in Amsterdam en omstreken. Archieffoto © anp Beeld
Leegstand van kantoren is een groot probleem, vooral in Amsterdam en omstreken. Archieffoto © anp

AMSTERDAM - Door de bouwvoorschriften te versoepelen hoopt minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) te bewerkstelligen dat meer leegstaande kantoren worden verbouwd tot woningen.

Nieuwe woningen moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Voor in een grijs verleden gebouwde kantoren is dat vaak te hoog gegrepen, omdat de voorschriften in de loop der jaren veel strenger zijn geworden. Gemeenten kunnen daar ook nu al ontheffing voor verlenen, maar Donner wil die verplichting geheel wegnemen.

Op die manier hoopt hij dat meer plannen van de grond komen om leegstaande kantoren te verbouwen tot woningen. De aanpassing van de wet treedt volgend jaar in werking, beloofde hij gisteren de Tweede Kamer.

Leegstand van kantoren is een groot probleem, vooral in Amsterdam en omstreken. In 2010 stond veertien procent van de kantoorruimte in Nederland leeg. In Amsterdam staat 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg; dat is achttien procent van de totale voorraad in de stad. Een aanzienlijk deel daarvan staat al jaren leeg en kan zo langzamerhand worden afgeschreven.

Maar voor veel eigenaren is het aantrekkelijker om de kantoren leeg te laten staan. De waarde van kantoorpanden is hoger dan die van woningen of bedrijfsterreinen, zodat ze de panden liever als kantoren in hun boekhouding hebben staan. Verschillende politieke partijen drongen er daarom gisteren bij het kabinet op aan om nog een stap verder te gaan, zodat eigenaren geprikkeld worden hun verlies te nemen.

Een Kamermeerderheid bepleitte bijvoorbeeld gisteren een verlaging van het btw-tarief voor de ombouw van kantoorpanden naar woningen van negentien naar zes procent. PvdA en D66 willen daarnaast de fiscale aftrekbaarheid van leegstaande kantoorgebouwen beperken.

Maar het kabinet wil het verbouwen van kantoren niet financieel stimuleren. De woningmarkt zit al in zwaar weer, redeneerde minister Donner.

Bovendien staan veel van de verouderde kantoorpanden aan de rand van de stad en zijn zij alleen al daarom niet geschikt voor woningen. ''We moeten niet met overheidsgeld een bestand van tweederangswoningen financieren,'' vindt Donner.

Volgens hem is slechts zo'n tien tot twintig procent van de leegstaande kantoren geschikt voor ombouw naar woningen. Het zou vaak beter zijn om kantoren te slopen, zei Donner. ''Dan komt er ook weer ruimte vrij voor nieuwbouw.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden