Kantine Chabab is 'bijna' klaar

Giorgio Berkleef van Chabab stuit op twee verdedigers van Sportclub Feyenoord. Foto Marcel Israel

Zondag hoofdklasse A (Chabab - SC Feyenoord 0-1)

AMSTERDAM - Chabab speelde zondag zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen. De accommodatie onderging een complete make-over. Het Parool ging op een inspectie.

Een A4-tje wappert aan twee stukjes tape op de zijmuur van de kantine. ''Onze excuses, de verbouwing is nog niet klaar,'' staat er als boodschap voor de argeloze bezoeker.

Excuses aanvaard én petje af voor de renovatie die Chabab in een vloek en zucht doorvoerde op zijn - voorheen achenebbisj - sportpark Riekerhaven. Al die woning make-over programma's op televisie, ze zouden hier nog een puntje aan kunnen zuigen.

Nou ja, helemaal top is de kantine nu ook weer niet. De buitenkant is bedekt met hout in glanzende lak en een lik frisse, gele verf. Binnen is het nog armoe troef, maar Chabab is op de juiste weg.

Nu nog wat doen aan de ontvangst. Het SC Feyenoord-bestuur zit verweesd aan een lange houten tafel in de verder geheel casco kantine, terwijl het Chabab-bestuur buiten inmiddels de ronde doet en handen schudt. Bestuurslid Henk Blommers van Feyenoord lijkt onaangedaan door de entourage. ''Nou, dit maak je niet gauw mee, maar voor alles is een eerste keer.''

De bar in de kantine is er al uit gesloopt en twee meter naar achter geplaatst. De bestuurskamer is nog een lege, kale ruimte, maar biedt straks plaats aan twintig man. Over een dag of tien, belooft voorzitter Mohamed Moussa plechtig, is de make-over voltooid.

Naar buiten, want het duel Chabab-SC Feyenoord gaat beginnen en de leidsmannen stappen uit hun mobiele kleedkamers. Een potsierlijk gezicht levert het op: een arbitraal trio dat uit plastic keetjes treedt, als een soort bouwvakkers.

Terwijl het arbitrale trio met in hun rug de Chabab-spelers aan de ene zijde van de kantine wacht om in colonne het veld te betreden, kiezen de Feyenoorders voor een sluip-route via de andere kant van het gebouw. De scheidsrechter kijkt verschrikt op en maant Feyenoord-aanvoerder Niels Bezemer. Dat ging bijna mis.

Een haag van jeugdige Chabab-spelertjes begeleidt de voetballers uiteindelijk met een minzaam applaus naar het veld. Van een waardige entree, zoals gebruikelijk op het hoogste amateurniveau, is door het misverstand geen sprake. Koddig oogt het allemaal wel.

Ook aan de televisie is gedacht. Een fonkelnieuwe steiger staat te glimmen in het nazomerzonnetje. Voorzichtig bestijgt de cameraman van RTV NH het gevaarte, dat nogal wankel op de poten staat. Hij moet nog vastgezet worden, dus houdt verslaggever Edward Dekker de toren handmatig in bedwang. ''Deze man heeft beloofd de steiger de hele wedstrijd vast te houden,'' wijst de verslaggever op een toeschouwer. ''Dus dat moet goed gaan.''

Rust, tijd voor versnaperingen. De 'openluchtkantine' beslaat een paar tafels naast het hoofdveld, de walmen van de grill doen denken aan het failliete Türkiyemspor. Niets ten nadele van Chabab, maar bij de Turkse evenknie waren de broodjes kebab smaakvoller dan de Marokkaanse hamburger. Ook met de sauzen is het behelpen: fritessaus of Aldicurry. Tja, en waar is de knoflooksaus?

Het is maar te hopen dat de kantine snel gebruiksklaar is. De aanwezige KNVB-waarnemer verklapt dat het openluchtbuffet niet voldoet aan de eisen die aan hoofdklassers gesteld worden. Vandaag staat echter het menselijke aspect voorop bij de bondsman, dus hij knijpt een oogje toe.

Chabab doet z'n uiterste best, dus geef hem eens ongelijk.

Chabab - SC Feyenoord 0-1
Feyenoord sloeg na rust toe op de counter, met Kenan Koseoglu (voorzet) en Tony Bussard (knappe afronding) als hoofdrolspelers. Trainer Simon Ouaali beschikt over een smalle selectie, dus wanneer vaste krachten als verdediger Bert Aipassa en spits Mourad El Hajjioui geblesseerd raken, wordt de spoeling bij Chabab dun. En dus werd assistent-trainer Dennis Purperhart (40), in een grijs verleden speler van AFC, van stal gehaald voor het slotoffensief. Het was tevergeefs. Ook de grillige aanvaller Giorgio Berkleef wist het net niet te vinden. (REMCO JANSSEN)

Foto Marcel Israel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden