Kant-en-klaarmaaltijden uit de schappen na paardenvleesschandaal

Na het schandaal met het paardenvlees in lasagne van Findus, halen verschillende winkelketens in Frankrijk en Groot-Brittannië kant-en-klaarmaaltijden op basis van rundsgehakt uit hun rekken. Ook andere merken blijven niet gespaard.

Stig Geukens
Een opwarmmaaltijd van het merk Findus. Beeld REUTERS
Een opwarmmaaltijd van het merk Findus.Beeld REUTERS

In Frankrijk werden onder meer lasagne, cannelloni, spaghetti bolognaise en moussaka uit de rekken gehaald in de winkelketens van Auchan, Casino, Carrefour, Système U, Cora, Monoprix en Picard. De maatregel heeft niet alleen betrekking op producten van het merk Findus, maar ook op andere distributiemerken die worden bevoorraad door Comigel. Ook in Groot-Brittannië en in Zweden werden al gelijkaardige producten uit de rekken gehaald. In Groot-Brittannië is paardenvlees eten compleet taboe.

Een Brits parlementslid van de conservatieve partij, tevens voorzitter van de parlementaire commissie die zich inlaat met voedingskwesties, heeft gepleit voor een moratorium op vlees vanuit de Europese Unie. 'Dat moratorium zou ons de tijd moeten geven om de bron van de besmetting te achterhalen', zei Anne McIntosh. Maar haar pleidooi werd meteen door de Britse regering verworpen.

Bedrog
Deze week lekte uit dat diepvrieslasagne met rundvlees van het merk Findus in feite paardenvlees bevatte. Wie achter het bedrog zit, is nog niet bekend. Het bedrijf Comigel uit Metz levert de maaltijden aan Findus en haalt zijn vlees bij een ander Frans bedrijf: Spanghero. Dat zegt op zijn beurt bevoorraad te zijn vanuit Roemenië, via een Cypriotische en Nederlandse handelaar.

In Frankrijk sluit men niet uit dat er nog meer fraudegevallen zullen uitkomen. Comigel levert immers nog aan andere merken dan Findus. Woensdag worden de resultaten van een onderzoek verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden