PlusAnalyse

Kansrijk in Zuidoost blijft gevalletje tergend traag

Negen maanden had stadsdeel Zuidoost nodig voor de conceptie van een opdracht voor het vorig jaar aangekondigde onderzoek naar de armoedebestrijding in het stadsdeel, met speciale aandacht voor het functioneren van de ambtelijke organisatie Kansrijk.

Stadsdeelbestuurder Remco van Dijk stapte op, wat de gemeenteraad alarmeerde Beeld Maarten Brante
Stadsdeelbestuurder Remco van Dijk stapte op, wat de gemeenteraad alarmeerdeBeeld Maarten Brante

Negen maanden voor een opdrachtformulering is best lang, gezien het feit dat zowel een meerderheid van de gemeenteraad als verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart en stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh in de zomer van 2016 benadrukten dit onderzoek van groot belang te vinden.

Het onderzoek moet voor eens en altijd een einde maken aan de aanhoudende geruchten over Kansrijk, de organisatie die in 2007 was opgericht om de armoede in het stadsdeel aan te pakken. Medewerkers van het stadsdeel gingen van deur tot deur om met de doelgroep een oplossing te vinden voor hun problemen.

Na een voortvarende start raakte de organisatie in de versukkeling. De miljoenen euro's die Kansrijk jaarlijks toegewezen kreeg om de armoede te bestrijden, werden volgens critici steeds meer een instrument om de eigen mensen aan het werk te houden. Een deugdelijke verantwoording van de investeringen en de resultaten bleef achterwege.

Gealarmeerd
Minstens zo ernstig waren de geruchten over de politieke aansturing van de organisatie. Met de vele projecten die onder de paraplu van Kansrijk werden opgezet, kon de zittende macht in het stadsdeel - lees de PvdA - de Afrikaanse en Surinaamse achterban aan zich binden.

Het beste wapen tegen wilde verhalen is volledige openheid van zaken, maar dat kwam er nooit van. Niet toen de bestuurscommissie daar om vroeg, en ook niet toen deze krant een WOB-verzoek indiende om meer inzicht te krijgen in de handel en wandel van Kansrijk. Na anderhalf jaar leverde dat een berg papier op, maar geen snipper informatie.

Hoewel het dagelijks bestuur bezwoer dat er niets te verbergen viel, bleef Kansrijk slachtoffers eisen. Fractievoorzitter Iwan Leeuwin stapte uit onvrede met de gang van zaken uit GroenLinks en Remco van Dijk van D66 nam na drie maanden afscheid als dagelijks bestuurder omdat zijn collega's niet wilden instemmen met een onderzoek.

Het vertrek van Van Dijk alarmeerde de gemeenteraad, D66 voorop. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Achter de schermen moet zwaar zijn geleund op het bestuur van Zuidoost, want in juni kon de wethouder in een brief aan de raad meedelen dat hij graag meewerkte aan het verzoek van de collega's in Zuidoost om een onderzoek.

Onderzoek
Dat het nog negen maanden duurde voor de onderzoeksopdracht op papier stond, past in het patroon, ook omdat niemand een reden kan geven voor deze langzaamaanactie. De nieuwe stadsdeelsecretaris in Zuidoost heeft de zaak nu voortvarend opgepakt, en heeft het onderzoeksbureau IdeeVersa verzocht nog deze zomer met een rapport te komen.

Twee maanden lijkt kort om onderzoek te doen, betrokkenen te spreken en een rapport te schrijven. De keuze om de praktijken van Kansrijk pas vanaf 2014 onder de loep te nemen, kan ervoor zorgen dat er nog wat oude lijken ongezien in de kast blijven liggen.

Het goede nieuws is dat het rapport nog kan worden besproken met de bestuurders voor de bestuurscommissie in 2018 wordt opgedoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden