Kansen voor Bijenkorf met Britse moeder

Logo van De Bijenkorf Beeld anp
Logo van De BijenkorfBeeld anp

AMSTERDAM - Onder de vleugels van de nieuwe eigenaar Selfridges krijgt de Bijenkorf de kans om meer luxemerken aan te trekken. Ook steunt Selfridges de ambitie van de keten van warenhuizen om uit te breiden, onder meer in de Warmoesstraat.

De Bijenkorf valt in handen van Selfridges Group, een onderneming van luxe warenhuisketens als het Britse Selfridges, Brown Thomas (Ierland) en Holt Renfrew (Canada).

De overnamesom is niet bekendgemaakt. De Selfridges Group is eigendom van de Canadese miljardair Galen Weston. De ketens richten zich net als de Bijenkorf op exclusieve, eigentijdse merken.

De Bijenkorf verwacht dan met deze nieuwe eigenaar meer stappen te zetten in het luxesegment. De keten met twaalf warenhuizen in Nederland wil luxemerken aantrekken. Die strategie is inmiddels zichtbaar in de Amsterdamse vestiging aan de Dam, waar de parterre is omgevormd tot een soort winkelstraat met shops van Louis Vuitton, Hermès, Gucci, Burberry, Ferragamo, en Fendi. Volgende week komt daar Mulberry bij.

''Met Selfridges krijgen we heel veel toegang tot luxe merken en kunnen we op dit gebied sneller schakelen,'' zegt een woordvoerster van de Bijenkorf. Ze benadrukt dat de Bijenkorf ook de eigen merken wil ontwikkelen.

Daarnaast heeft de keten plannen om de winkels in Den Haag en Utrecht uit te breiden en bestaat de ambitie om ook het Amsterdamse warenhuis te laten groeien richting de Warmoesstraat. Selfridges steunt deze plannen en ambitie.

Retaildeskundige Paul Moers stelt dat de Bijenkorf zich met de nieuwe eigenaar kan ontwikkelen tot een echte 'merkenshop'. Door exclusieve merken aan zich te binden wordt de keten volgens hem 'top of the bill'.

Maar dat is volgens Moers tegelijk de enige mogelijkheid voor uitbreiding. Moers: ''De vraag is wat je verder aan de Bijenkorf kunt toevoegen. Over de grens zie ik ze niet gaan. Het is toch echt een Nederlands ding.'' De kansen liggen volgens de merkendeskundige daarom in het topsegment.

De Bijenkorf was van investeerder Maxeda, dat eerder al V&D verkocht en ook Hunkemöller en M&S Mode in de etalage heeft gezet.

De bonden reageren positief op de overname. ''Selfridges is een familiebedrijf en geen financiële partij die op het grote geld uit is met een onzekere toekomst als gevolg.'', aldus Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden