Kansen bewoners Haarlemmerpoort tegen horeca slinken

Bewoners van de Haarlemmerpoort gaan donderdag in hoger beroep tegen de omgevingsvergunning van eigenaar Ymere. Het is een van de laatste kansen in hun strijd tegen horeca in de Haarlemmerpoort.

Corrie Gerritsma
De bewoners en Ymere zijn al sinds 2008 in gesprek over de plannen voor de Haarlemmerpoort. Beeld Martin Dijkstra
De bewoners en Ymere zijn al sinds 2008 in gesprek over de plannen voor de Haarlemmerpoort.Beeld Martin Dijkstra

Al jaren liggen bewoners van de Haarlemmerpoort en eigenaar Ymere met elkaar in de clinch. Ymere wil op de begane grond van de Haarlemmerpoort horeca vestigen. Een van de gevolgen daarvan is dat het grootste deel van de bewoners (17 woningen) moet vertrekken.

Half februari verloor de groep bewoners een hoger beroep tegen het bestemmingsplan en daarmee worden de kansen voor de bewoners steeds kleiner. "Dat het bestemmingsplan is goedgekeurd maakt onze kans er niet beter op, nee," zegt bewoner Guido Egas. Maar van opgeven is nog geen sprake.

Er loopt naast de rechtszaken om het bestemmingsplan (door de bewoners verloren) en de omgevingsvergunning (hoger beroep wordt ingediend) ook nog een civiele procedure over het beëindigen van de huurcontracten, die zaak dient in maart.

Verhuizen
Het grootste deel van de bewoners is inmiddels verhuisd. Op dit moment wonen er nog drie mensen in de Haarlemmerpoort. Volgens Egas doet Ymere weinig om de bewoners een alternatieve woning te bieden. "We wonen op een unieke plek, voor niet al te hoge huur. Wat Ymere biedt is minder voor meer."

Uiteindelijk komen in de plannen van Ymere boven de horecazaken ook een aantal appartementen terug waarnaar huidige bewoners kunnen terugkeren. Voor Egas is dat echter geen optie. "Ik ben slecht ter been en kan de trappen niet op."

Reactie Ymere
Ymere is sinds 2013 in overleg met Egas om hem vervangende woonruimte te bieden. "Wij hebben hem tot op heden 13 sociale huurwoningen aangeboden, waarvan 10 op de begane grond en 3 rolstoeltoegankelijke woningen. Die zijn allemaal door de heer Egas afgewezen," aldus woordvoerder Coen Springelkamp van Ymere.

"We blijven hem woningen aanbieden, maar het is de vraag of er een woning bestaat die aan al zijn eisen en wensen voldoet. Iedereen weet dat het aanbod van huurwoningen in Amsterdam beperkt is. En we blijven hem met voorrang passende woningen aanbieden tot de renovatie van de Haarlemmerpoort van start gaat."

Alternatief plan
De bewoners dienden bij Ymere in oktober een alternatief plan in voor de Haarlemmerpoort. Ze wilden het Rijksmonument tegen marktwaarde overnemen en laten renoveren. Maar ook dat is door Ymere afgewezen. "Ons wooncoöperatieplan is afgewezen, vooral omdat het uitvoeren van het plan te veel risico voor de bewoners zou betekenen. Wij vinden dat echter onterecht, omdat we er zelf voor hebben gekozen om dat risico aan te gaan," zegt Egas.

Volgens Ymere voldoet het plan niet aan de wettelijke regels die er voor wooncoöperaties bestaan. Springelkamp: "Volgens de woningwet moet een wooncoöperatie aan allerlei regels en voorwaarden voldoen. Dit plan voldoet daar op meerdere punten niet aan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden