Update

Kansen Balkenende gegroeid na dumpen Blair

Alle Europese premiers en ministers van Buitenlandse zaken bij elkaar in Brussel. Rechts: Balkenende. Foto EPA Beeld
Alle Europese premiers en ministers van Buitenlandse zaken bij elkaar in Brussel. Rechts: Balkenende. Foto EPA

BRUSSEL - De kansen voor Jan Peter Balkenende om de eerste 'president van de Europese Raad' te worden, zijn donderdag toegenomen nadat de Europese socialisten hun officieuze kandidaat Tony Blair opzichtig in de steek lieten. De Britse oud-premier heeft alleen nog steun van zijn opvolger Gordon Brown.

De andere socialistische regeringsleiders spraken voor de EU-top in Brussel nauwelijks verholen hun voorkeur uit voor het 'leveren' van de nieuwe EU-minister van buitenlandse zaken. Tegen Blair werd aangevoerd dat hij de Amerikaanse inval in Irak heeft gesteund, en dat hij Groot-Brittannië buiten de euro en buiten het Schengen-verdrag heeft gehouden. ''Ik vind Blair niet geschikt als president'', zei de socialistische Luxemburgse minister van Buitenlandse zaken Jean Asselborn ronduit.

Ook de voorzitter van de socialisten in het Europees Parlement, de Duitser Martin Schulz, zei dat zijn partij geen claim legt op de post van EU-president. Die functie gaat nu vrijwel zeker naar een christendemocraat, waarbij Balkenende, maar ook de Oostenrijkse ex-kanselier Wolfgang Schussel en de Luxemburgse minister-president Jean-Claude Juncker hoog scoren.

Donderdag stelden bovendien de Letse oud-premier Vika Freiberga en de Ierse oud-premier John Bruton zich kandidaat. Alle regeringsleiders ontkenden gisteravond met klem dat tijdens de top al over namen van kandidaten is gesproken. Dat gebeurt volgens premier Balkenende mogelijk later op een extra top. De kansen van Juncker lijken afgenomen, nadat hij zich eerder deze week zelf kandidaat stelde en tegelijk kritiek uitte op Blair. Dat heeft niet alleen de Britten tegen hem ingenomen, maar ook verbazing gewekt in andere hoofdsteden. Als de topfunctie inderdaad niet naar Blair gaat, dan wordt de huidige Britse minister van buitenlandse zaken David Milliband mogelijk de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, zeg maar de EU-minister van buitenlandse zaken. (GPD)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden