Kans Tocht groter na weer nacht strenge vorst

Het bestuur van de Vereniging Friesche Elfsteden heeft vanmorgen vanochtend in Leeuwarden mededelingen over het beraad van gisteravond over een mogelijke Elfstedentocht gedaan.

ANP/Redactie
Rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden zijn bijeen om de situatie van het Friese ijs te bespreken. © ANP Beeld
Rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden zijn bijeen om de situatie van het Friese ijs te bespreken. © ANP

Op veel plekken ligt het ijs er 'fantastisch' bij, maar in de zuidoosthoek van de route zijn nog te grote problemen om er zeker van te zijn dat de Tocht door kan gaan. Daarvoor is nog een stevige vorstperiode nodig.

Vannacht daalde de temperatuur op veel plaatsen in de provincie Friesland tot onder de min 10 graden en was opnieuw sprake van strenge vorst. Voor de komende nacht voorspelt het KNMI lokaal zeer strenge vorst, met temperaturen tot onder de min 15 graden. De vorstperiode zou nog zeker tot het komende weekeinde aanhouden, wat de kans op een Elfstedentocht sterk vergroot.

Rayonhoofden
Gisteren kwamen het bestuur en de 22 rayonhoofden in Sint Nicolaasga bijeen om de situatie van het Friese ijs te bespreken. Ze inventariseerden de situatie en bespraken de knelpunten. Een woordvoerster van het bestuur zei dat het ging om een verkennende bijeenkomst. Ze deed deed geen voorspelling over een mogelijke Elfstedentocht.

IJsdikte
Sinds 2006 kent de Elfstedentocht 22 rayons. Dat jaar besloot het bestuur Oude Leije als zelfstandig rayon aan te wijzen. De rayonhoofden meten de ijsdikte, zorgen voor de stempelpost en eventuele kluunpassages. De baas van de rayonhoofden is de ijsmeester van de Vereniging de Friesche Elfsteden.

De tocht is tot nog toe 15 keer verreden. Zes daarvan werden gehouden in januari, acht in februari, en maar één keer vond de Elfstedentocht plaats in de maand december.

Leeuwarden is vanouds de start- en finishplaats van de circa 200 kilometer lange tocht. Die voert de deelnemers verder langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden