Kans op overlijden kind vijf keer groter bij ouders in bed

Kinderen die bij hun ouders in bed slapen, hebben een vijf keer grotere kans om te overlijden tijdens het slapen dan kinderen die in een wiegje liggen. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. In Groot-Brittannië wakkert het onderzoek het debat over waar je je kinderen moet laten slapen weer aan.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Wiegendood of SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) is een aandoening waarbij kinderen op onverklaarbare wijze overlijden, vaak tijdens het slapen. In Nederland is het aantal gevallen van wiegendood al een aantal jaar heel erg laag. In 2010 overleden er slechts 17 kleine kinderen als gevolg van SIDS. In Groot-Brittannië komt wiegendood nog vaak voor: in 2010 stierven er 287 kinderen aan. Dat is relatief ongeveer 4,5 keer zoveel.

Wieg
Dit nieuwe onderzoek, dat verschijnt in het medische vakblad BMJ Open, zegt dat dat getal eenvoudig omlaag kan. Bob Carpenter en zijn team, die het onderzoek uitvoerden, analyseerden vijf eerdere onderzoeken naar SIDS. Daarbij ontdekten de onderzoekers dat 81 procent van de gevallen van wiegendood voorkomen had kunnen worden als het kind niet bij de ouders in bed gelegd zou zijn, maar gewoon in de wieg had geslapen. Dat zou betekenen dat er meer dan honderd baby's per jaar gered zouden kunnen worden.

Dat is een opvallende afname, omdat er al gecorrigeerd was voor ouders die roken in bed. Dat was de bekendste oorzaak van wiegendood; sigarettenrook in de slaapkamer. Vaak sterven baby's die bij de ouders in bed slapen doordat ze geen lucht krijgen als ze met hun hoofd onder het dekbed komen.

Debat
Het debat over wat het beste is voor de baby en hoe je SIDS voorkomt is in Groot-Britannië nog steeds aan de gang. The Guardian meldt dat de NCT, een Britse opvoedorganisatie, het advies van het onderzoek niet onderschrijft. 'Als ouders niet meer met hun kinderen mogen slapen, vallen ze naast ze in slaap op de bank. Dan is het risico voor het kind nog groter' aldus een medewerker van de organisatie. De Britse afdeling van Unicef sluit zich bij dit standpunt aan.

In Nederland raadt de Stichting Wiegedood het onder andere af om met het kind in één bed te slapen. Dat advies lijkt te werken, gezien het lage cijfer van SIDS-sterfgevallen in ons land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden