Update

'Kans op overlevenden gezonken schip steeds kleiner'

De tijd tikt voor de drie vermiste mensen op de Noordzee. Ze zijn niet meer gezien na een aanvaring rond 1.30 uur vannacht. Halverwege de ochtend waren ze nog steeds niet gevonden. 'Het weer is goed, het zicht is goed. Als je al zo lang aan het zoeken bent, had je ze al kunnen aantreffen. De kans dat ze boven water worden gevonden, wordt steeds kleiner', zei een woordvoerder van de kustwacht. De drie vermisten hadden niet alleen een reddingsvest aan, maar ook een overlevingspak. Dat is van nek tot enkel waterdicht en zorgt ervoor dat iemand blijft drijven.

Een reddingsoefening van de kustwacht (archieffoto).Beeld anp

'Je kunt het daarmee wel een halve dag volhouden in het water, met een goede conditie nog wel langer. Als deze mensen in het water zijn terechtgekomen, is er een reële kans dat ze het overleven', aldus de kustwacht.

Over de identiteit van de drie vermisten en de twee overlevenden is nog niets bekend. Het gaat in elk geval niet om Nederlanders, aldus de Kustwacht. Die wil nog niets zeggen over de nationaliteit, omdat de familieleden nog op de hoogte moeten worden gebracht. Twee geredde bemanningsleden zagen het vermiste drietal voor het laatst in een deuropening aan dek van het schip op het moment dat de Maria zonk, zo heeft een woordvoerder van de kustwacht laten weten aan Omroep West.

De vijf voeren op het schip Maria uit Scheveningen. Dat is een zogeheten guard vessel, een klein schip dat bij werkzaamheden in de buurt van boorplatforms de uitkijk moet houden. De Maria botste rond 1.30 uur op de vissersboot Texel 68. Dat gebeurde ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Den Helder. Hoe de aanvaring kon gebeuren, is een raadsel. Op het moment van het ongeluk was het goed weer.

Reddingsvesten
Veel schepen helpen zoeken naar de drie drenkelingen. Ongeveer tien vissersschepen en drie kleine patrouilleschepen schoten te hulp, evenals het onderzoeksvaartuig Zr. Ms. Snellius van de marine. Vanuit de lucht speuren kustwachthelikopters. Duikers van de marine zijn onderweg naar de plek van de aanvaring. Daar zullen ze het wrak van de Maria doorzoeken.

De twee geredde opvarenden maken het goed. Ze werden opgevangen op een vissersboot en hoefden niet naar de wal te worden gebracht. Ze gaven aan dat hun drie vermiste collega's reddingsvesten droegen.

Het Nederlandse deel van de Noordzee is enorm druk, maar ongelukken zijn zeldzaam. Het is helemaal uitzonderlijk dat schepen zinken en bemanningsleden om het leven komen.

Het gezonken schip was een 32 meter lang voormalig vissersvaartuig, liet de Kustwacht weten. 'Het was een oud bootje uit 1948.'

Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is en onderzoek begonnen naar de aanvaring. Medewerkers van de raad zijn in Den Helder aangekomen om informatie te verzamelen. Dat liet een woordvoerder weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden