Kans op nieuwe verkiezingen groot

Nieuwe verkiezingen, hoe sneller hoe beter. Geert Wilders zegt dat de breuk met VVD en CDA definitief is. Hij is geen gedoogpartner meer, zegt hij in een reactie op het klappen van de onderhandelingen in het Catshuis.

Coen Brandhorst
Wilders en Agema verlaten het overleg. Beeld EPA
Wilders en Agema verlaten het overleg.Beeld EPA

De kans op nieuwe verkiezingen is groot nu het Catshuisberaad is stukgelopen. Premier Mark Rutte zei vanmidddag tijdens een persconferentie dat een ronde naar de stembus voor de hand ligt. Maandag komt de ministerraad in een extra zitting bijeen. VVD, CDA en PVV onderhandelden de afgelopen weken in het Catshuis over aanvullende bezuinigingen van zo'n 14 miljard euro.

Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) leggen de schuld van het mislukken van de onderhandelingen beiden bij PVV-leider Geert Wilders. 'De PVV schrok op het laatste moment terug voor de consequenties van eerder gemaakte afspraken', zei Rutte. Verhagen was nog veel harder: de hoop op een akkoord is volgens hem door Wilders 'de grond in geboord'. De PVV-leider laat daarmee '16 miljoen Nederlanders in de steek', aldus Verhagen.

Onaanvaardbaar
Volgens Wilders zou het pakket dat op tafel lag de economische groei schaden, de werkloosheid omhoog brengen en de koopkracht voor met name AOW'ers fors raken. Dat noemde hij onaanvaardbaar. 'Ik accepteer niet dat ouderen in de portemonnee moeten betalen voor onzinnige Brusselse eisen. Het totaalpakket was onaanvaardbaar en niet in het belang van de PVV-kiezers.' Wilders wil verkiezingen: 'Hoe eerder hoe beter.'

De grootste oppositiepartijen PvdA en SP willen nieuwe verkiezingen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zou dat mogelijk al in september kunnen. Alexander Pechtold (D66) wil dat de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeedt. 'De schatkist moet op orde.' ChristenUnie-leider Arie Slob vindt dat er eerst een crisispakket met hervormingen en bezuinigingen moet komen en daarna pas verkiezingen..

Jolande Sap van GroenLinks vindt het goed nieuws voor Nederland dat de onderhandelingen zijn mislukt. Volgens haar biedt dat kansen voor een 'breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden