Update

'Kans op asbestbesmetting is 1 op 7,3 miljard'

De kans dat bewoners van de Utrechtse 'asbestwijk' daadwerkelijk ziek worden van ingeademde asbestdeeltjes is 1 op de 7,3 miljard volgens de geldende normen.

Loco-burgemeester Gilbert Isabella neemt na de extra raadsvergadering bewoners van de wijk Kanaleneiland apart voor nadere uitleg. Verscheidene bewoners moesten hun huizen verlaten toen tijdens renovatiewerkzaamheden asbest werd aangetroffen in een flat in de Stanleylaan. Beeld anp
Loco-burgemeester Gilbert Isabella neemt na de extra raadsvergadering bewoners van de wijk Kanaleneiland apart voor nadere uitleg. Verscheidene bewoners moesten hun huizen verlaten toen tijdens renovatiewerkzaamheden asbest werd aangetroffen in een flat in de Stanleylaan.Beeld anp

De Gezondheidsraad heeft onlangs de cijfers aangescherpt, maar ook op basis van dat rekenmodel blijft het risico op het ontwikkelen van long- of buikvlieskanker vrijwel verwaarloosbaar klein.

Dat heeft Ben Rozemond, asbestdeskundige van de Utrechtse GG en GD, vandaag gezegd naar aanleiding van meetresultaten in de wijk. Het is volgens hem 'inbeelding' dat sommige geëvacueerde bewoners nu al klachten zouden hebben.

Volgens Rozemond is in het weekeinde bij de flat aan de Stanleylaan een asbestvezelconcentratie gemeten die 'iets boven een verwaarloosbaar risiconiveau' lag. Dat was toch reden genoeg om tot ontruiming over te gaan, want toen was nog niet bekend hoeveel vezels er in afzonderlijke woningen gevonden zouden worden.

Kosten
Woningcorporatie Mitros in Utrecht heeft sinds het weekeinde al meer dan 1 miljoen euro uitgegeven aan kosten die zijn veroorzaakt door het onverwacht vinden van asbest in dakranden van een flat aan de Stanleylaan. 'We zitten al in een getal met 6 nullen', zei directievoorzitter Rob Rötscheid vanavond.

De meeste kosten worden gemaakt voor het huisvesten van ruim 300 bewoners van de 172 betrokken woningen in vier hotels. Ook heeft Mitros een partciulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld om de leeggeruimde wijk 24 uur per dag te bewaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden