'Kans op afwijkingen baby vier keer zo groot als moeder diabetes heeft'

Het risico op aangeboren afwijkingen bij een baby verviervoudigt als de zwangere moeder aan diabetes lijdt. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek waarover de BBC bericht.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Het onderzoek werd gepubliceerd in het blad Diabetologia. Voor de studie werden de gegevens van meer dan 400.000 zwangere vrouwen gemeten, in het noordoosten van Engeland. Het risico op afwijkingen als hart- en vaatziekten en een open ruggetje bij de baby's bleken flink toe te nemen als de vrouw in kwestie suikerziekte had.


De gemeten zwangerschappen vonden plaats tussen 1996 en 2008. 1.667 van de in totaal 401.1949 vrouwen hadden diabetes tijdens hun zwangerschap. Als de vrouw geen diabetes had, bleek het risico op een kindje met aangeboren afwijkingen 19 op duizend te zijn. Bij vrouwen die wel aan de aandoening leden, was dat 72 op duizend geboortes.


Volgens hoofdonderzoeker dr. Ruth Bell van de Newcastle University ontwikkelen veel van de afwijkingen bij het kindje zich in de eerste zes weken van de zwangerschap. Volgens haar doen de problemen zich vooral voor als de vrouw in kwestie ongepland zwanger wordt, of als zij zich niet laat informeren bij een arts.


Richtlijnen

De nationale richtlijnen van Engeland waarschuwen al dat vrouwen een gezonde bloedsuikerspiegel moeten hebben voordat ze proberen in verwachting te raken. Zowel type 1 diabetes, dat zich ontwikkelt in de kinderjaren, als type 2, meestal het geval van een bepaald eetpatroon, leidt tot problemen met de bloedsuikerspiegel.


Die verstoorde bloedsuikerspiegel leidt tot de afwijkingen. Zo is er ook een grote kans op een miskraam of de baby blijkt bij de geboorte aan overgewicht te leiden wegens een teveel aan suiker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden