Kans is heel klein dat het nog winter wordt in Nederland

Nog krap twee weken te gaan en dan begint de meteorologische lente. Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden in de winter van 2013-2014, kunnen we spreken van een zachte winter. Ontkomt Nederland dit jaar aan de koude temperaturen en krijgen we geen winter meer?

Martine Steenvoort
Bloeiende sneeuwklokjes in Rotterdam. Beeld anp
Bloeiende sneeuwklokjes in Rotterdam.Beeld anp

'De kans is heel groot', vertelt weerman Marco Verhoef van Weerplaza. 'We zien de komende twee weken geen enkel signaal dat de maximumtemperatuur de gemiddelde winterse waarden zal bereiken. De temperatuur ligt sowieso ruim boven de nul graden Celsius.'

'Na die twee weken zitten we alweer in maart. We gaan er niet vanuit dat de temperatuur dan nog flink zal dalen', zegt Verhoef. 'Maar, we garanderen het niet. Vorig jaar maart was het bijvoorbeeld nog heel koud.'

Een van de zachtste winters
De winter van 2013-2014 heeft in De Bilt tot nu toe een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden. Daarmee staat deze winter op de derde plek in het weerklassement van zachte winters. De winter van 1989-1990 staat tweede met 6 graden, 2006-2007 eerste met 6,6 graden.

Hoe dat kan? 'Daar zijn veel verschillende theorieën over. Vorige winter was erg koud. Nu hebben we een zachte winter. Deze fluctuaties zien we vaker, dat is normaal. Het zou kunnen dat we volgend jaar een extreem koude winter hebben', aldus Verhoef.

Een sneeuwklokje staat al in bloei in het Amsterdamse Bos. Beeld anp
Een sneeuwklokje staat al in bloei in het Amsterdamse Bos.Beeld anp

In grote delen van de Verenigde Staten is de winter echter meedogenloos geweest. Sinds begin januari hebben vooral het middenwesten en de oostkust te maken met streng winterweer. Amerikanen kampen met kou, hevige sneeuwval en spekgladde wegen.

Doden door vrieskou
Ook in andere Europese landen heeft de winter de afgelopen maanden flink huisgehouden. De vrieskou heeft in landen als Slovenië, Polen en Letland tientallen mensen het leven gekost. Zelfs in buurland Duitsland zijn er deze winter zeker vijf mensen doodgevroren.

Nederland heeft deze kou weten te ontsnappen dankzij de zuidwestelijke wind die zachte lucht aanvoerde die eerst over Spanje en Portugal ging. 'De kou was een korte periode heel dichtbij Nederland, maar de aanvoer vanuit het zuidwesten won het. Hierdoor heeft de vrieskou ons net niet weten te bereiken', legt Verhoef uit.

Of deze zachte winter een voorbode is voor een slechte zomer, valt niet te zeggen, zegt de weerman. 'Dat is glazenbollenwerk en moeten we vooral niet proberen, er is zo veel onzekerheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden