Update

Kans dat begrotingsakkoord mislukt 'nihil'

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben samen met een aantal betrokken bewindslieden 'heel veel voortgang' geboekt bij de uitwerking van het onlangs gesloten akkoord over de begroting voor volgend jaar. Ook heeft het begrotingsakkoord een nieuwe naam gekregen: het Lenteakkoord.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager spreekt met de pers. Beeld anp
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager spreekt met de pers.Beeld anp

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat gisteren na afloop van een overleg met de vijf partijen. De kans dat het nog misgaat tussen de partijen is volgens De Jager 'nihil'. Vandaag zetten zij het gesprek voort. De komende dagen worden zaken op terreinen als zorg en sociale zekerheid ook verder uitgewerkt met betrokken bewindslieden.

Volgens De Jager heeft het Centraal Planbureau (CPB) uiterlijk volgende week woensdag alle gegevens van het akkoord op een rij om de effecten te kunnen doorrekenen. Eind deze maand zal De Jager de Tweede Kamer informeren over de precieze plannen in de jaarlijkse voorjaarsnota. 'Bijna alles is al duidelijk, maar een aantal maatregelen vergt nadere uitwerking', aldus De Jager.

Zo zijn bij de zorg maatregelen voor het basispakket en een hoger eigen risico al duidelijk, maar moet er nog gesproken worden over zo'n 1 miljard euro.

Lenteakkoord
Het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten met minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft een naam gekregen: het Lenteakkoord. Dat zei De Jager vandaag.

In de media zoemden namen rond als het Kunduzakkoord en het Wandelgangenakkoord. 'Maar wat mij betreft wordt het Lenteakkoord', aldus de demissionaire minister. De overeenkomst over de begroting van 2013 sloot hij twee weken geleden met de vijf partijen nadat het kabinet-Rutte was gevallen over een bezuinigingspakket voor volgend jaar.

Volgens De Jager had het ook het Oranjeakkoord kunnen heten omdat het vlak voor Koninginnedag is gesloten. Maar Lenteakkoord klinkt volgens De Jager mooi neutraal. Kunduzakkoord zag hij in elk geval niet zitten. 'Met die plaats in Afghanistan heeft het niets te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden