Plus

Kanker is geen 'K' meer in de RAI: 'O immunotherapie!'

Veertig jaar geleden werd kanker nog 'K' genoemd. Nu wordt er veel gemakkelijker over gesproken, zoals maandag in de RAI. 'Ik heb ook weleens een schaap geslacht.'

Ali B. assisteert bij het verwijderen van een tumor in een nepborst Beeld Mats van Soolingen
Ali B. assisteert bij het verwijderen van een tumor in een nepborstBeeld Mats van Soolingen

'O immunotherapie, immunotherapie, zó bijzonder dat je eigen cellen bepaalde kankers kunnen vellen, immunotherapie!"

Zangeres Karin Bloemen bezingt de nieuwe behandeltechniek voor kanker maandag tijdens het evenement Sterren Stage in de RAI. Met confetti, appels en ballonnen maken bekende Nederlanders en wetenschappers behandeling van kanker voor de leek inzichtelijk.

De publieksmiddag van het Europese ECCO Kankercongres is georganiseerd door KWF Kankerbestrijding. Naast Bloemen hebben ook tv-presentatrice Natasja Froger en rapper Ali B hun naam aan het evenement verbonden. Eerder liepen ze al stage bij wetenschappers die onderzoek doen naar kanker, vandaag vertellen ze samen het publiek over hun ervaringen.

Schaap
Ali B bijt het spits af en mag samen met chirurg Go van Dam een tumor in de nepborst die op de snijtafel ligt verwijderen. Ali B. stelt zich gewillig op wanneer hij een incisie in de borst moet maken. "Ik heb ook weleens een schaap geslacht."

Van Dam legt uit hoe hij een 'speurstof' aan de kankercellen hecht, die ervoor zorgt dat deze tijdens de operatie oplichten en zo beter zichtbaar zijn.

Ali voelt na de succesvolle operatie met zijn vingers in het opengereten gat, waar nu geen tumor meer zit. "Dat is een stuk zachter."

Even later fungeert de rapper als schietschijf, terwijl radiotherapeut Hans Langendijk confetti op hem afvuurt. Langendijk vertelt hoe precies hij de appel op Ali B.'s hoofd, die een tumor moet voorstellen, kan raken.

Nieuwe bestralingstechniek
De vertoning moet een nieuwe bestralingstechniek voorstellen, waarbij protonen (de confetti dus) kankercellen aanvallen, maar het weefsel erachter onbeschadigd laten. Dansgroep We Move Different beeldt met zes dansers vervolgens het insluiten van een ongrijpbare kankercel uit.

Natasja Froger is ervaringsdeskundige. Bij echtgenoot René werd in 2005 prostaatkanker ontdekt. Froger en het publiek kijken enigszins geschokt toe wanneer nucleair geneeskundige Marnix Lam een hardgekookt eitje met radioactief zout naar binnen werkt.

Een filmpje waarin Froger op bezoek gaat bij de artsen in Utrecht leert dat sommige radioactieve stoffen in kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn, maar juist kunnen helpen bij het opsporen van tumoren wanneer men het lichaam daarna onder een scan bekijkt.

Vaak taboe
De meeste demonstraties doen denken aan een experiment in wetenschapsmuseum Nemo. Kijkers via een livestream kunnen zelfs vragen stellen aan de wetenschappers. De bespreekbaarheid van de ziekte valt op, zegt ook Mischa Stubenitsky, woordvoerder van het KWF. "Veertig jaar geleden werd kanker nog 'K' genoemd, of 'die ziekte'. Dat is nu niet meer zo."

Dat kanker toch ook nu nog een lastig gespreksonderwerp kan zijn, blijkt wanneer Ali B over zijn vader vertelt, die anderhalf jaar geleden overleed aan longkanker. 'In de Marokkaanse cultuur is kanker vaak taboe. Mijn vader liep jarenlang rond met een zogenaamde 'longontsteking'. Wie weet hoe het gelopen was als hij eerder naar de dokter was gegaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden