Kandidatenlijst D66: Stientje van Veldhoven op 2

Stientje van Veldhoven is de nieuwe nummer 2 op de advieslijst van D66 voor de verkiezingen van 12 september. Alexander Pechtold is - zoals al bekend - ook bij de komende verkiezingen de lijsttrekker van de Democraten.

Stientje van Veldhoven, de nieuwe nummer 2, en lijsttrekker Alexander Pechtold Beeld ANP
Stientje van Veldhoven, de nieuwe nummer 2, en lijsttrekker Alexander PechtoldBeeld ANP

In de top 10 van de lijst staan drie nieuwelingen. De hoogste, COC-voorzitter Vera Bergkamp, staat op 5. Onderwijsbestuurder Paul van Meenen staat op 7, Steven Weyenberg, directeur op het ministerie van Sociale Zaken, staat op 8.

Verschuivingen
D66 bezet momenteel tien zetels. Alle huidige Kamerleden keren terug op de lijst, behalve Boris van der Ham, die een week geleden zijn vertrek aankondigde. Wel is er het een en ander geschoven in de volgorde ten opzichte van de lijst van 2010. Toen stond Boris van der Ham op 2. Met zijn vertrek komt die plek vrij voor Stientje van Veldhoven, de voormalige nummer 7. Van Veldhoven (38) heeft zich bewezen als politiek talent en twee jaar op rij werd ze door Natuurmonumenten verkozen tot groenste politicus.

Wouter Koolmees is voor zijn rol in de totstandkoming van het Lenteakkoord beloond met plek 3 (in 2010 plek 8). Kees Verhoeven stijgt van 9 naar 4. Op 5 dus nieuwkomer Vera Bergkamp. Gerard Schouw daalt twee plekken naar nummer 6. Zoals gezegd, op 7 en 8 staan Paul van Meenen en Steven Weyenberg. Magda Berndsen zakt naar nummer 9, twee jaar geleden stond ze nog op plek 3. Pia Dijkstra krijgt van de partij plek 10, in 2010 stond ze op 13 en kwam ze met voorkeursstemmen in de Kamer. Op 11 staat nieuwkomer Sjoerd Sjoerdsma. Kamerleden Wassila Hachchi en Fatma Koser Kaya krijgen de plekken 12 en 13. Twee jaar geleden stonden ze nog op 5 en 6.

Nieuwelingen
Andere nieuwelingen zijn diplomaat Sjoerd Sjoerdsma (11), rechter Judith Swinkels (14) en Salima Belhaj, fractievoorzitter van D66 in de Rotterdamse gemeenteraad op 15.

Expat Eelco Keij, op nummer 25, heeft zowel een Amerikaans als Nederlands paspoort. Hij wil zich inzetten voor het behoud van het dubbele paspoort. Het huidige kabinet wil een verbod op dubbele nationaliteiten. Die maatregel zou zowel migranten in Nederland als Nederlanders in het buitenland treffen. D66 is fel tegenstander van het kabinetsvoorstel.

Als nummer 25 maakt Keij weinig kans op een Kamerzetel, D66 staat in de peilingen op circa vijf zetels winst. Keij zou eventueel met voorkeursstemmen van Nederlandse expats kunnen stijgen. Het lukte Dijkstra twee jaar geleden om vanaf plek 13 met ruim 15 duizend voorkeursstemen in de Kamer te komen. Keij zal een flinke inspanning moeten leveren om genoeg overzeese stemmen te werven, wil hij zo'n tien plekken overbruggen.

Van der Ham
Oudgediende Boris van der Ham (tien jaar Kamerlid) heeft naar eigen zeggen 'honger naar iets nieuws'. Twee jaar geleden adviseerde de partij hem als nummer 4 op de lijst, de leden plaatsten hem op plek 2. Over de nieuwe lijst zegt hij: 'Veelbelovende nieuwelingen en vertrouwde gezichten. Het is heel mooi dat Stientje op 2 staat, ik ben een groot fan van haar.' De drie nieuwe gezichten in de top 10 kent hij goed. Andere nieuwkomers zijn ook voor hem nieuw. 'Als eenvoudig lid ben ik benieuwd wat er gaat uitkomen.'

Stemadvies
De huidige lijst is een stemadvies van de partij, samengesteld door lijsttrekker Pechtold, partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven en een 'talentencommissie'. De leden van D66 kunnen de komende twee weken via internet opgeven met welke kandidaten zij willen schuiven op de lijst. Na sluiting van die termijn is de lijst definitief.

Morgen presenteert de partij het verkiezingsprogramma. Dat wordt door de leden pas eind augustus bekrachtigd op het verkiezingscongres.

In tegenstelling tot de meeste andere partijen wist D66 de lijst wel geheim te houden tot het moment van presentatie. De verkiezingsslogan was al wel bekend: 'En nu vooruit!'

De lijst:
1 Alexander Pechtold, partijleider, fractievoorzitter
2 Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid
3 Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid
4 Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid
5 Vera Bergkamp, voorzitter homobelangenorganisatie COC
6 Gerard Schouw, Tweede Kamerlid
7 Paul van Meenen, onderwijsbestuurder
8 Steven van Weyenberg, ministerie Sociale Zaken
9 Magda Berndsen, Tweede Kamerlid
10 Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid
11 Sjoerd Sjoerdsma, diplomaat onder meer in Afghanistan en Sudan
12 Wassila Hachchi, Tweede Kamerlid
13 Fatma Koser Kaya, Tweede Kamerlid
14 Judith Swinkels, rechter
15 Salima Belhaj, fractievoorzitter gemeenteraad Rotterdam
16 Maarten Groothuizen
17 Michiel Verkoulen
18 Femke Dingemans
19 Ton Monasso
20 Jacqueline Versteeg
21 Paul de Beer
22 Thessa van der Windt
23 Bart Vink
24 Gökhan Çoban
25 Eelco Keij
26 Guido Corten
27 Frank van Oirschot
28 Sina Salim
29 Doede de Vries
30 Anneke Groen
31 Hélène Steenhoff
32 Thomas Walder
33 Raoul Boucke
34 Bart van Grevenhof
35 Caecilia van Peski
36 Sabine Verschoor
37 Michiel Rijsberman
38 Joost Koomen
39 Bastiaan Winkel
40 Dilia Leitner
41 Robert van Asten
42 Ellenus Venema
43 Joris Visser
44 Huub Halsema
45 Gijs van Loef
46 Kees de Zeeuw
47 Laurens Verspuij
48 Pieter de Groene
49 Linda Carton
50 Rineke Gieske

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden