Kandidaten lijsttrekkerschap D66 vliegen elkaar in de haren

De drie kandidaten die lijsttrekker willen worden van D66: wethouder Abdeluheb Choho, fractievoorzitter Reinier van Dantzig en raadslid Dehlia Timman, kunnen het niet leuk houden in hun strijd om het lijsttrekkerschap.

Wethouder Abdeluheb Choho, raadslid Dehlia Timman en fractievoorzitter Reinier van Dantzig. Beeld Mats van Soolingen
Wethouder Abdeluheb Choho, raadslid Dehlia Timman en fractievoorzitter Reinier van Dantzig.Beeld Mats van Soolingen

In Amsterdam vliegen ze elkaar op allerlei manieren in de haren. Via stekelige advertenties op Google trekken zij elkaars integriteit in twijfel en zelfs D66-prominent Jan Terlouw, de aardigste man van Nederland, is verzeild geraakt in de kift.

Terlouw zag zich woensdag genoodzaakt voor de tweede keer in een week een filmpje op te nemen waarin hij zijn steun uitspreekt. En deze keer niet meer alleen voor Choho. Diens campagne kreeg vorige week een impuls toen Terlouw in een kort filmpje hartelijke woorden over hem sprak. De D66-wethouder deelde de video vervolgens enthousiast onder zijn volgelingen en plaatste een foto van Terlouw onder de titel 'Steunbetuigingen' op zijn Facebookprofiel.

Gefronste wenkbrauwen
Maar daar was Terlouw niet van gediend. Het erelid uit Twello nam een nieuwe videoboodschap op waarin hij zijn waardering uitsprak voor alle drie de kandidaten. "Ik ken ze te weinig goed om er één speciaal te ondersteunen," aldus Terlouw gedecideerd. Het kwam Choho op gefronste wenkbrauwen van zijn partijgenoten te staan. Ondertussen was Van Dantzig ook in de auto gesprongen om ook op de foto te gaan met het orakel uit Twello.

Maar wie zich na het incident van de standpunten van Choho zou willen vergewissen en zijn naam intypt op Google, moet beducht zijn.

'Blijft D66 de grootste?' is een van de eerste onheilspellende zoekresultaten die bovenkomen. En kwade tongen beweren dat Google ook betaald is om het AT5-artikel met de kop: 'Choho minst gewaardeerde wethouder' nog wat omhoog te duwen.

Timman is minder agressief, maar liet zich op Twitter al eens ontvallen dat zij op het beruchte erfpachtdossier al veel eerder aan de noodrem zou hebben getrokken. Ook noemde zij haar tegenkandidaten een stel bokito's - waar zij, gezien de recente ontwikkelingen, niet ver naast zit.

Lees ook: Jan Terlouw voelt zich beetje bekocht door wethouder Choho

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden