Kandidaat-minister Hagel 'aarzelt niet om leger VS in te zetten'

Chuck Hagel, de kandidaat van president Barack Obama voor de post van minister van Defensie, zal niet aarzelen om de 'volle kracht van het Amerikaanse leger' in te zetten. Dat zei hij vandaag in een verweer tegen kritiek van vooral leden van zijn eigen Republikeinse Partij die vrezen dat zijn uitlatingen in het verleden over Israël, Iran en kernwapens tekenen van zwakte zijn.

Redactie
Chuck Hagel. Beeld afp
Chuck Hagel.Beeld afp

Hagels optreden voor de Senaatscommissie van de Strijdkrachten donderdag kan cruciaal zijn voor de beslissing van de Senaat of hij Leon Panetta als minister van defensie mag opvolgen. Het was de eerste keer dat Hagel openlijk op de kritiek in ging dat hij niet voldoende pro-Israël zou zijn of hard genoeg in zijn stellingname tegen Iran. Hagel sprak in het verleden over de invloed van de 'joodse lobby' en trok de effectiviteit van unilaterale sancties tegen Iran in twijfel.

Veel van de tegenstand tegen Hagels benoeming komt uit zijn eigen partij. Toen de hoorzitting begon stuurde de Republikeinse Nationale Commissie een persbericht uit met de kop 'Chuck Hagel is de verkeerde keuze voor het ministerie van defensie'. Volgens het bericht zal Hagel het leger verzwakken. Senator Jim Inhofe noemde Hagels staat van dienst 'zeer verontrustend' en zei dat die 'niet strookt met de gangbare visies'.

Hagel heeft de senatoren onlangs een-op-een ontmoet, wat hem de steun van de joodse senator Charles Schumer heeft opgeleverd. Ook heeft hij hardere standpunten tegenover Iran ingenomen.

Als de Senaat instemt met Hagels benoeming, wat uiteindelijk vermoedelijk wel zal gebeuren, is hij de enige Republikein in het kabinet van Obama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden