Plus

Kandidaat-kamerlid uit Zuidoost: 'U kunt het licht zijn, ga stemmen'

De ChristenUnie dingt om de gunst van de allochtone stemmer. En de beste plek om dat te doen is de kerk. Oók op zondag.

Don Ceder (voor) van de ChristenUnie in¿Rotterdam Beeld Sanne Donders

'Leg uw hand op uw hart," draagt de zangeres de gelovigen op. Maar het springt net wat minder lekker met één hand op het hart, dus de meeste kerkgangers steken hun handen de lucht in - richting Hem.

Voorganger Stanley Dissels, met grijze baard en dito pak, springt op het podium het hardst op en neer. "Voor onze God gaan we uit ons dak," zegt hij even ­later, terwijl de zangeres het zweet van haar hoofd dept.

Welkom bij de wekelijkse samenkomst van de Volle Evangelie Gemeente Het Zout der Aarde in de Rotterdamse wijk Pendrecht, waar vooral Surinaamse en Antilliaanse christenen op zondag God loven. Dissels wijst naar de eerste rij. Daar zit de half-Surinaamse, half-Ghanese Don Ceder, het kandidaat-Kamerlid uit Amsterdam-Zuidoost voor de ChristenUnie.

"Hij is op weg naar het ­Binnenhof," roept Dissels. "Mét de Bijbel. Hij wil ons bemoedigen om ­gebruik te maken van ons democratisch recht om te stemmen."

Trouwe kerkgangers
Het past in de pogingen van de ­ChristenUnie om de allochtone christen, trouw kerkganger, naar de stembus te krijgen. In de kerk vallen dus nog stemmen te winnen, zo is de gedachte.

En dus houdt het Amsterdamse ­Kamerlid Joël Voordewind spreekbeurten bij christenen uit Iran en spreekt partijleider Gert-Jan Segers geregeld bij koptische christenen.

Dat is ook praktisch, klinkt het binnen de partij, want die christelijke stroming houdt haar diensten ook op andere dagen dan de zondag. Die rustdag wil Segers eerbiedigen.

Don Ceder vindt zijn campagne­activiteiten op zondag echter prima bij de dag van de Heer passen. "Ik zie het als een vorm van dienen."

In de kerk verruilt Ceder de kerkbank voor het podium en neemt hij de microfoon over van de voorganger. Hij vertelt iets over zijn achtergrond en zijn werk als advocaat. "De politieke besluitvorming heeft invloed op u en mij. U heeft allemaal uw stempas ontvangen, sommigen gooien hem ­altijd meteen weg. Maar u kunt het licht zijn, invloed uitoefenen."

Ceder geeft geen stemadvies - bewust, dat vindt hij 'niet gepast op ­zondag' - maar vraagt zijn 'broeders en zusters' om zich te verdiepen in
de partij­programma's. "Ga 15 maart stemmen!" Het applaus klinkt hard.

Snoep en roti
Het is de tweede kerk die de politicus deze zondag in Rotterdam aandoet.
's Ochtends was hij al te gast bij de zustergemeente van zijn eigen kerk in Amsterdam, Victory Outreach.

In de afgelopen weken was hij bij andere migrantenkerken in Almere en Amsterdam. "Ik kom daar door mijn achtergrond vaker, óók buiten ver­kiezingstijd. Ik merk dat de politiek er minder leeft. Ik probeer het bespreekbaar te maken op een manier die dicht bij hen ligt."

Na ruim een uur is de preek van ­Dissels ten einde. Beneden wachten snoep en roti. Het hart van Altha heeft Ceder al gestolen. "Er zijn te weinig christenen in de politiek." Toch zal zij woensdag niet op hem stemmen, bekent ze. "Ik ben Surinamer zonder Nederlands paspoort. Ik mag hier niet stemmen."

Volg de verkiezingen in ons blog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden