Kandidaat 2 Filmmuseum meldt zich

AMSTERDAM - Een nieuwe gegadigde heeft zich aangediend voor het Vondelparkpaviljoen, als dat leegkomt na verhuizing van het Filmmuseum naar de noordelijke IJ-oevers: de verzameling oude muziekinstrumenten van het Sweelinck Museum.Dat werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens de slotbijeenkomst van de campagne Nieuw Leven voor Oude Gebouwen, in de IJkantine in Noord.

De oude instrumenten staan nu nog op de zolder van het Sweelinck Conservatorium aan de Van Baerlestraat, maar daar moeten ze op

1 januari weg zijn, omdat het conservatorium volgend jaar verhuist naar een nieuw gebouw op het Oosterdokseiland, naast de nieuwe bibliotheek.

Daar kunnen elf oude instrumenten een plek krijgen, maar het museum (dat niet onder het conservatorium valt) bezit er honderd. Het bestuur van de Stichting Sweelinck Museum wil die graag bij elkaar houden.

Voor het paviljoen, uit 1874, is echter nóg een kandidaat: Robert Rehm wil er een denksportcentrum vestigen. Café-restaurant Vertigo wil er ook graag in blijven. Stadsdeel Oud-West heeft de Amsterdammers opgeroepen met suggesties te komen voor een nieuwe bestemming van het Vondelparkpaviljoen. Via stemmen op de website van de campagne is het paviljoen uit 1874 aangewezen als gebouw dat het meest in aanmerking komt voor een nieuw leven.

Voor de tien meestgenoemde gebouwen deed de adviesgroep Atelier van Bouwmeesters vandaag een aantal concrete suggesties. Die groep bestaat uit directeur Eisse Kalk van de Stichting Agora, Karel Loeff van Bureau Monumentenzorg organisator van de campagne, woningbouwadviseur Han Michel, projectontwikkelaar Jaap van Rijs, projectleider broedplaatsen Jaap Schoufour, restauratiearchitect André van Stigt en Bart Truijens van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA).

De Sacramentskerk (1952) in Tuindorp Oostzaan, kwam als tweede uit de stemming, maar de eigenaar, het katholiek parochiebestuur in Noord heeft sloopplannen.

De stolpboerderij Elders Rust in Ransdorp verwierf de derde plaats. Met de plannen voor ouderenwoningen plus zorgvoorziening op het erf van de boerderij gaat het een stuk beter, nu stadsdeel Noord ze in een nieuw bestemmingsplan wil opnemen.

Vierde werd de woonwijk Jeruzalem in Watergraafsmeer. Het Atelier van Bouwmeesters hoopte dat woningcorporatie Rochdale de sloopplannen voor acht van de twaalf woonblokken wil herzien, nu nu het project vorige maand op de monumentenlijst is gezet.

Kansrijk bleek nummer vijf op de lijst, de Privaathuisjes op het Valeriusplein. Stadsdeel Oud-Zuid is bereid vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor het idee van Sascha Tulp in de voormalige ondergrondse toilethuisjes in Amsterdamse Schoolstijl een modellenbureau en fotogalerie onder te brengen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden