Plus

Kan tonijn weer, of beter van niet?

Kan tonijn weer, of beter van niet? Op een diner van het jubilerende MSC-keurmerk klinkt voorzichtig optimisme: "Ja, de blauwvin is terug, maar wacht nog even met eten."

Tonijn komt voor in alle zeeën, van Noorwegen tot de Malediven en van de Middellandse Zee tot de Stille OceaanBeeld getty

Pizza eten met mes en vork valt niet mee - zeker niet als er tonijn op ligt. Vissers, handelaren, activisten en journalisten, uitgenodigd voor 'Tuna Night' in een restaurant in Zuid, hannesen met hun voorgerecht.

'Skipjack-pizzette' zijn het - rauwe vis op een dunne, knapperige bodem met wasabimayonaise. Onderwijl bespreken ze hun tonijnethiek.

Ringnetten en lokvlotten
"Dit is de eerste keer in tijden dat ik het weer eet," zegt Samuel Levie, journalist, worstmaker en oprichter van het bureau dat het diner organiseert voor de Marine Stewardship Council (MSC). "Ik vond het zo onduidelijk welke er nou wel of niet bedreigd was, dus ik dacht: dan eet ik het wel helemaal niet meer. Je moet toch ergens één principe hebben?"

Maar deze skipjack is gecertificeerd, dus zij die het weten kunnen, moedigen Levie aan zijn pizza gewoon op te eten.

MSC beheert het wereldwijde keurmerk voor duurzaam gevangen vis. De organisatie is twintig jaar geleden opgericht door het Wereld Natuur Fonds en Unilever. Momenteel is zo'n twaalf procent van de wereldwijde vangst gecertificeerd. De dinergasten krijgen van alles te horen over verschillende tonijnsoorten, vangstmethoden met ringnetten, lijnen en lokvlotten, plekken waar wordt gevist en over hoe extreem lastig het is de vangst enigszins te managen.

Certificaat
Hans Nieuwenhuis, voorzitter van MSC Benelux, laat een boekwerk zien. "Onze standaard, de lijst voorwaarden waar vissers en handelaren aan moeten voldoen, willen ze het keurmerk krijgen," zegt hij trots.

De tweede gang is óók met skipjack, nu in een Thaise soep. "Het was leuk geweest als we ook wat andere tonijn hadden kunnen laten proeven, maar de geelvin konden we nu niet met certificaat krijgen," zegt Wim van As, directeur van vishandel Van As.

Zijn bedrijf levert veel Amsterdamse restaurants, of ze nu vis met of zonder certificaat bestellen. "We proberen chefs te bewegen steeds meer vis van het seizoen te kopen," zegt hij. "Maar je kunt de horeca geen nee verkopen. Dan gaan ze gewoon ergens anders naartoe."

Hij wil maar zeggen: zo gemakkelijk is het allemaal niet.

Zwemmende reuzenpanda
Toch lijken de tekenen goed, zelfs voor de blauwvintonijn, die lang werd gezien als een soort zwemmende reuzenpanda. Na zestig jaar afwezigheid is de blauwvin ineens weer aangetroffen in de Noordzee. De stand in de Middellandse Zee lijkt zich te herstellen.

Van As: "Haringvissers komen ze ineens tegen als bijvangst. En geen kleine jongens hoor - volwassen tonijnen." Waar ze heen gaan? "Naar het vrieshuis, en dan de markt op." Want blauwvintonijnen zijn de duurste vissen die er zijn.

Maar of je die vis met goed gevoel weer kan eten? Dat hangt er dus maar vanaf aan wie je het vraagt. Het MSC zegt: niet doen, de stand moet tijd krijgen om aan te trekken. Van As verkoopt hybride blauwvin die wild is gevangen en in gevangenschap opgekweekt. Maar dat is juist enorm onduurzaam, vindt Henk Brus van Pacifical, die gecertificeerde geelvin en skipjack verhandelt.

En de Goede Viswijzer heeft de blauwvin, mits op de traditionele manier gevangen in de Middellandse Zee, sinds deze week weer in het groen staan. "Op gróén? Nee toch. Is dat écht waar?" vraagt tonijnwetenschapper Steven Adolf.

Tonijn, het is complexe materie.

Los van het MSC-keurmerk geeft ook www.goedevis.nl de actuele stand aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden