Plus

Kan Roemer de druk dit keer wel aan?

Hij is er klaar voor. Deze zomer viel SP-lijsttrekker Emile Roemer kilo's af. Als eerste presenteerde de SP de kandidatenlijst voor maart 2017. Maar is Roemer nog wel de baas na die datum? Het gaat niet goed met de SP en zijn opvolgers staan al klaar.

Jan Hoedeman
De paradox van de SP is dat ze met verbaal geweld anderen de maat neemt Beeld Bart Maat / ANP
De paradox van de SP is dat ze met verbaal geweld anderen de maat neemtBeeld Bart Maat / ANP

Lijsttrekker Emile Roemer is tien kilo lichter. Zulke radicale wendingen in een zomerreces tekenen vaak de grote ambitie van een politicus voor het komende verkiezingsjaar.

Zelf denkt hij dat de kans op regeringsdeelname groot is. "We willen de grootste worden," heeft hij eerder verklaard. En Roemer wil ook minister-president worden.

De lat ligt hoog en daarmee creëert Roemer zijn eigen probleem. Al was het maar omdat Roemer het potentieel aan SP-kiezers al jarenlang niet weet te verzilveren.

Lieve man
Tot nu toe is hij de man die 35 zetels in het vizier had en ze enkele weken voor de verkiezingen van 2012 niet wist vast te houden. Hij kwam weer uit op de vijftien zetels die in 2010 na de grote nederlaag ook zijn behaald. Dit weekend scoorde de SP dertien zetels, waar ze altijd een kleine plus had.

In de woorden van vertrekkend SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: "Emile is een heel lieve man."

Maar hij is tot nu toe niet de stemmen­trekker gebleken, de killer, de man die meedogenloos de premier of zijn coalitiepartner PvdA fileert.

Politieke klimaat
In grote debatten heeft Roemer vaak een probleem, hij deelt wel tikken uit maar slaat ook de plank pijnlijk mis. Hij is de man die met zijn fractie probeert salonfähig te worden bij de gevestigde machten in Den Haag. In die zin verbeeldt Roemer met zijn kostuum en rode stropdas het streven van de partij.

In de ogen van de SP wordt de samenleving afgebroken door een kabinet met de PvdA erin. De sociaaldemocraten verliezen flink, maar de SP profiteert niet.

Het ligt aan het politieke klimaat, zei Lilian Marijnissen maandag in Het Paraool. De ongemakkelijke waarheid dat het aan de lijsttrekker kan liggen, spreekt ze niet uit. Misschien is dat veel gevraagd van iemand die net op nummer 3 binnenkomt. Maar Aboutaleb, Asscher (beiden PvdA) en Klaver (GroenLinks) zijn populair, ondanks het politieke klimaat.

Geen interne tegenspraak
De paradox van de SP is dat ze met verbaal geweld anderen de maat neemt, maar zichzelf niet. Er is te weinig interne tegenspraak, dat werd de avond van de verkiezingsuitslag in 2012 genadeloos verfilmd door Coen Verbraak.

De documentaire toonde een vriendenclub die diep teleurgesteld en vol onbegrip de uitspraak van de kiezer zag. Roemer bleef sprakeloos op de bank zitten. De SP-aanvoerder heeft onwaarschijnlijk lang gedaan over de verwerking van deze tegenvaller. Zijn verdedigingslinie was dat het de schuld van de media was.

'We willen de grootste worden', heeft Roemer eerder verklaard Beeld Remko de Waal / ANP
'We willen de grootste worden', heeft Roemer eerder verklaardBeeld Remko de Waal / ANP

Hoe groot zal op de avond van 15 maart 2017 het zelfreinigend vermogen van de SP zijn? Het moet een 'flinke winst' zijn in de woorden van Roemer.

Hij wil zeker 22 zetels halen, om die reden staat partijvoorzitter Ron Meyer op die plek, aldus Roemer. Want als straks zijn mensen het kabinet in gaan - hij streeft naar AZ, Volksgezondheid en Sociale Zaken - 'moet er extra power in de fractie'. Als Roemer in maart de jarenlange peilingen logenstraft, is er niets aan de hand en is de partij gesprekspartner in de eerste ronde van de kabinetsformatie.

Mocht de SP voor de derde keer vijftien zetels halen of minder, steekt Roemer dan de hand in eigen boezem? Roemer reageert geagiteerd op de mogelijkheid dat de uitslag kan tegenvallen.

Buitengewoon loyaal
Kan zijn fractie dan het machtswoord spreken? In 2012 niet. De Kamerleden die straks terugkomen, zijn buitengewoon loyaal. Ook de nieuwelingen zijn uitgezocht op loyaliteit. Het partijbestuur heeft gezorgd voor de huidige situatie en zal het ook niet zeggen. Roemer zal het besluit dus zelf moeten nemen.

De kans is groot dat dan een van de vrouwen uit de top tien het stokje overneemt. Lilian Marijnissen ligt niet voor de hand vanwege haar gebrek aan ervaring. Hetzelfde geldt voor partijvoorzitter Meyer. Renske Leijten of Sadet Karabulut gooien dan hoge ogen.

Lees ook: Lilian Marijnissen: Ik ben het gewend om onder een vergrootglas te liggen [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden