Plus

Kan Lodewijk Asscher echt Wilders verslaan?

De komende verkiezingen wordt een strijd tussen de rechtse VVD en de extreem-rechtse PVV, zegt PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem. Kan de nieuwe lijsttrekker Lodewijk Asscher de PvdA nog groot maken? Zijn voorgangers bepleiten vooral meer linkse samenwerking.

Mariette Hamer, Job Cohen, Ad Melkert, Jacques Wallage, Wim Meijer en Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp
Mariette Hamer, Job Cohen, Ad Melkert, Jacques Wallage, Wim Meijer en Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

Harde woorden van minister Dijsselbloem (financiën), zondagmiddag in de Rode Hoed met vijf andere oud-PvdA-fractievoorzitters. Dijsselbloem vreest dat 'de extremisten' aan de macht komen, nu de PVV van Geert Wilders in de nieuwste peiling aan kop gaat met 36 zetels.

"Natuurlijk is de PVV extreemrechts. Onverdraagzaam richting de islam en complete bevolkingsgroepen. Een volstrekt gebrek aan solidariteit voor iedereen die afwijkt van wat de PVV als Nederlander definieert. Wilders schaamt zich er niet eens voor."

Geloofwaardigheidsprobleem
De vraag is hoe de sociaaldemocraten het tij gaan keren. Vrijdag is Asscher tot nieuwe lijsttrekker gekozen, maar de partij wordt nog altijd een schamele 10 zetels voorspeld. "We hebben een heel groot geloofwaardigheidsprobleem'", zegt oud-burgemeester Jacques Wallage. "Populisten kunnen alleen maar roepen, maar sociaaldemocraten moeten laten zien wat ze ervan gebakken hebben."

Bovendien zijn veel mensen onzeker, schetst Mariëtte Hamer, nu voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. De wereld is ingewikkelder geworden: we moeten langer werken, meer zorgen, gezinnen zijn wisselend samengesteld. "We zijn uit de crisis, maar er is heel veel verwarring over waar het heengaat."

Fusie
Toch geloven de oudgedienden er nog in. Veel van hen zien een oplossing in serieuze linkse samenwerking. Job Cohen ziet wel wat in een fusie met SP en GroenLinks, of op z'n minst de afspraak dat de drie partijen alleen samen in een nieuw kabinet gaan zitten. Daar is Wallage het mee eens. "Het is een reeële dreiging dat de VVD uiteindelijk toch met de PVV gaat regeren. Daar moeten we een links front tegen vormen."

Degene met de meeste bezwaren, is de enige nog actieve politicus op het podium, Dijsselbloem. Samenwerken op punten oké, maar als de partijen gaan fuseren komen er onherroepelijk nieuwe linkse partijen bij. Hij wil dat de PvdA kiezers vooral laat zien waar de partij voor is opgericht: verbinding tussen mensen. "In deze tijd van onverdraagzaamheid en polarisatie is het noodzakelijker dan ooit dat de PvdA groot wordt."

En als het nodig is om Wilders uit de kabinet te houden, zou Dijsselbloem zelfs weer in een coalitie gaan met de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden