David EndtBeeld Artur Krynicki

Kan Kasper Dolberg de rebus van zichzelf oplossen?

PlusDavid Endt

In 2016 koos het Deense dagblad Politiken Kasper Dolberg als Sporttalent van het Jaar. De verkiezing heeft statuur, want wordt al sinds 1929 gehouden.

Dat een voetballer wint, is een zeldzaamheid. De voetballer zelf ontbrak op het groots opgezette evenement. Hij prefereerde een winteruitstapje met vrienden en liet zich vertegenwoordigen door zijn zus. Dat deed zij naar algemene tevredenheid, maar teleurstelling over Kaspers keuze overheerste: vreemd gedrag voor een jongeman.

Kasper Dolberg is een rebus. Menigeen heeft een idee over de persoonlijkheid van de aanvaller, wat hem drijft en vooral wat hem blokkeert. Oorzaken en oplossingen komen in kruiwagens voorbij.

Al die aandacht maakt Kaspers eigen worsteling nog sterker. Het lijkt alsof hij heel erg van voetballen houdt, van het spel met de bal, maar niet van voetbal als wereld van pose en verplichting. Buiten de groene rechthoek van vrijheid, sluit hij voetbal liefst uit, heeft hij het graag over iets anders. Tja, het is een zoveelste beschouwend inzicht van buitenaf.

Voor iemand die zich voor mensen interesseert, is zo’n onbegrepen ridder van de ronde tafel, met een gezichtsmasker als een verdedigingslinie, wel hoogst interessant.

‘Dolbergkamp.’ Even flitste het herinneringsbeeld van de jonge Bergkamp voorbij. Ook vreemdeling in de hem opgedrongen wereld waar hij zich geforceerd aan aanpaste.

Ik zag Dolberg in de Ajaxjeugd vaak voetballen. Soms was ie onzichtbaar, maar de andere keer speelde Kasper weer zo’n wedstrijdje waarbij je je vingers aflikte, zo fijn en gaaf als het dunste sikkeltje van de maan! Kristalhelder latent talent.

Krijgt Ajax ooit spijt dat het niet nóg meer geduld had met de in de oester verscholen parel? Belangrijker is dat Kasper de vrijheid-van-zijn hervindt. Nice is een andere omgeving, maar ook daar worden eisen gesteld, telt niet slechts het gespeelde spel en bestaan druk, verwachting en overspannen ambitie. De bevrijding moet van binnenuit komen, maar kan Kasper de rebus van zichzelf oplossen?

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden