Column

Kan iemand mij vertellen met wie ik empathie moet hebben?

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Empathie. Inlevingsvermogen. Dat zou het wondermiddel zijn die alle wonden die deze tijd heeft geslagen, kan genezen. Beweert Jesse Klaver.

Maar kan iemand mij vertellen met wie ik empathie moet hebben? Met de asielzoeker of met degeen die door de asielzoeker geen werk kan vinden? Met de illegaal? Of met de man of vrouw die zich door die illegaal bedreigd voelt? Met de arme islamitische Syriër, of met degeen die zijn land, stad en dorp ziet veranderen?

Met iedereen dan maar? Dat kan niet.

Voor Klaver van GroenLinks is empathie niet alleen hét geneesmiddel dat de wereld redt, maar ook het nieuwe linkse christendom. Het evangelie van Empathie.

Hoe moet je trouwens op een goede manier empathieën? Doe ik dat door alleen mijn gevoel te laten spreken? Als er iets een valse raadgever is, dan is het wel 'gevoel'.

En wat als ik alleen empathie voel met blanken, met Zwarte Piet, met communisten, fascisten en met seksistische mannen, ben ik dan ook geslaagd voor mijn Empathie-examen op de Jesse Klaverschool? Of is dat toch niet de bedoeling van empathie? Is het de bedoeling dat ik alleen maar empathie heb met het empathische GroenLinkspartijprogramma?

De god Empathie is, zoals we ondertussen weten, niet een god voor iedereen. Het is een zwetsgod, een zevergod, een ouwehoergod, het is de zoveelste god die zwatelt vanuit een wolk van verbale mist en grossiert in valse wauwelprofeten.

Zijn nietszeggende vriend heet Solidariteit. Ze nemen het verderfelijke piëtisme als kompas en weigeren in te zien dat ze het virus van Gelul verspreiden. Geef mij maar de eenzaamheid van de ratio. De afstandelijkheid van het gebruik van mijn eigen hersens.

Men wil altijd empathisch zijn met degeen met wie men het al eens is.Had Jesse Klaver empathie voor crooked Hillary? Of voor de smerig kapitalistische Donald? Ik had niet het idee dat Klaver zich in Trump had ingeleefd.

En wat als je niet empathisch kunt zijn? Zoals ik. Omdat je liever vertrouwt op gezond verstand? Omdat je liever analyseert dan voelt? Omdat je redelijk wilt zijn? Omdat je gezag niet zomaar accepteert? Deug je dan niet?

Empathie is, zoals Komrij zou zeggen: 'Een rukwind in een netje.' Goddank ben ik zo empathisch dat ik me kan inleven in de domheid van mijn tegenstanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden