Kan het proces tegen Holleeder begin 2018 wel van start?

Het is nog zeer de vraag of het veelvoudige liquidatieproces tegen Willem Holleeder begin 2018 kan beginnen, zoals nu is gepland.

Zwaar beveiligde auto's komen aan bij de rechtbank voorafgaand aan de rechtbankzaak tegen Willem Holleeder. Beeld anp
Zwaar beveiligde auto's komen aan bij de rechtbank voorafgaand aan de rechtbankzaak tegen Willem Holleeder.Beeld anp

Het dossier, dat steeds wordt aangevuld met tal van oude dossiers die soms maar zijdelings aan de zaak raken, blijft maar uitdijen. Als het zou worden uitgeprint, zou het naar schatting inmiddels zo'n duizend ordners beslaan.

De rechtbank moet zich nog grotendeels inlezen en ondertussen worden nog volop getuigen verhoord. Rechtbankvoorzitter Frank Wieland, op de dertiende inleidende zitting vrijdagmorgen tegen Holleeder: "Ergens in de media las ik dat deze zaak als een slepend proces werd omschreven. Dat wil ik tegenspreken. Er gebeurt van alles."

Zes liquidaties
Aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher verwachten alle procespartijen in november een volledig doorzoekbaar digitaal dossier te presenteren. Ze stellen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak uiteindelijk te beginnen met het verhoren van Holleeder zelf.

In de negen verklaringen die hij tot nu toe heeft afgelegd bij de onderzoeksrechter, gaat hij volgens officier Tammes nauwelijks inhoudelijk in op de beschuldiging dat hij zes liquidaties heeft laten plegen. "Hij doet vooral verslag van zijn leven vanaf de Heinekenontvoering in 1983. Het onderzoek waarmee de recherche zijn relaas moet verifiëren, is in volle gang."

Openbaar getuigen
Ook Holleeders advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz betwijfelen of de zaak begin 2018 kan aanvangen. Zelf had Holleeder weinig op te merken. "Ik hoor dat we alle dossiers krijgen, dus er valt veel te lezen. Ik wil liever eerst verhoord worden door de onderzoeksrechter. Mij maakt het niet uit, wat mij betreft kan ik daar morgen getuigen."

Holleeder wil liever niet in het openbaar getuigen voordat zijn zussen en ex hun volledige relaas hebben gedaan, omdat ze hun verhaal anders op het zijne kunnen afstemmen. De volgende, veertiende zitting in de aanloop naar de megazaak is op 15 december.

Misdaadverslaggever Paul Vugts praat je in deze video bij over het proces tegen Holleeder:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden