Kan een straatnaam zomaar worden gewijzigd?

De politieke partij Denk wil dat de straatnamen die refereren aan het Nederlandse 'wrede koloniale' verleden worden gewijzigd. Kan dat zomaar?

Slechts in uitzonderlijke gevallen is er tot naamswijziging besloten. Beeld anp
Slechts in uitzonderlijke gevallen is er tot naamswijziging besloten.Beeld anp

De wens van Denk om Amsterdamse koloniale straatnamen te wijzigen is onderdeel van een groter pakket aan veranderingen die de politieke partij voorstaat. De partij vindt dat men in Nederland onvoldoende bewust is van het 'onmenselijke slavernijverleden.'

Een van de namen in Amsterdam die volgens de partij gewijzigd moet worden is de Coentunnel, vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen. Coen was een zestiende eeuwse gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en staat bekend om zijn agressieve oorlogsvoering, waarbij hij slaven inzette.

Naamsbehoud
"Het enige wat ik erover kwijt wil, is dat we al vaak verzoeken hebben gehad de naam van de tunnel te wijzigen en die zijn allemaal afgewezen," reageert Floris Thoolen van de commissie naamgeving openbare ruimte (CNOR). Deze commissie gaat over de naamgeving van straten, bruggen en tunnels in de stad. De commissie wijst namen toe aan nieuwe wijken en beslist ook of namen aan verandering toe zijn.

De commissie is, vertelt CNOR-collega Harmen Snel in een eerder gesprek met Het Parool, namelijk in eerste plaats uit op naamsbehoud. "De kosten van een straatnaamwijziging kunnen voor bedrijven snel oplopen, maar ook voor particulieren zorgt het voor overlast," aldus Snel. "We wijzigen alleen als de baten opwegen tegen de kosten."

Stalinlaan
Slechts in uitzonderlijke gevallen is er tot naamswijziging besloten. "Het bekendste voorbeeld van een naamswijziging is de verandering van de Stalinlaan naar de Vrijheidslaan," vertelt Snel. De straat - die na de capitulatie van het Derde Rijk in 1946 naar Stalin was vernoemd - werd in 1956 gewijzigd na de Sovjet-Russische inval in Hongarije, toen de dictator van de Sovjet-Unie voorgoed werd gezien als een vijand van Nederland.

Een ander opmerkelijk voorbeeld heeft dan weer niet gezorgd voor naamswijziging. Sinds de dood van Prins Bernhard wordt regelmatig gepleit voor een naamswijziging van het Prins Bernardplein in Oost. Maar tot nog toe heeft de commissie de verzoeken afgewezen. Snel: "Verandering lijkt ons in dit geval niet noodzakelijk."

Suggesties

In plaats van naamsverandering aan te vragen, raadt de commissie aan om namen aan te dragen voor de straatnamen in nieuwe wijken. "Bij de aanbouw van nieuwe wijken nemen wij suggesties in overweging," zegt Snel. "Zo kun je een straatnaam vernoemd krijgen naar een persoon of gebeurtenis die volgens jou het herdenken waard is."

Daarbij plaatst Snel wel een kleine kanttekening: "Op het moment worden in Amsterdam maar weinig nieuwe straten gebouwd. Dus er zal niet zo snel een nieuwe suggestie worden doorgevoerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden