Plus

Kan de burger de baas worden in Amsterdam?

Kan de burger de baas worden in Amsterdam? In Zuidoost zoeken de luizen in de pels met steun van het bestuur naar een participerende ommekeer. 

MacDonald Ofori van de Pinkstergemeente (links), Mike Brantjes van Hart de K-buurt en imam Mohamed Junus Gaffar van de Taibah moskee delen hun optimisme over een betere stad.Beeld Dingena Mol

Het moet anders. Het moet beter. Het moet eerlijker. In de Ghanese kerk onder de parkeergarage Kempering kraait het oproer tijdens de tweedaagse conferentie over het Amsterdam van de toekomst. Een Amsterdam waar burgers zeggenschap hebben, niet alleen over de kleur van een fietstunneltje, maar ook over belangrijke zaken zoals de voorzieningen in hun buurt.

De stad van morgen is de naam van de conferentie, en duidelijk is dat de stad van morgen er in elk geval op papier stukken beter uitziet dan de stad van vandaag. De huizenmarkt, de gentrificatie, het klimaat, de groeiende ongelijkheid, de afvalverwerking: het stadsbestuur worstelt met ingewikkelde problemen, en het begin van een oplossing is in de meeste gevallen nog niet in zicht.

Burgerbeweging

In de Afrikaanse kerk wordt de aftrap gegeven voor een ommekeer, nota bene aangeslingerd door hetzelfde stadsbestuur. In het coalitie­akkoord heeft het college aangekondigd gunstige omstandigheden te willen scheppen voor een burgerbeweging. De conferentie is een eerste aanzet om actieve bewonersgroepen in de stadsdelen met elkaar in contact te brengen.

Dat zijn bewonersgroepen als Hart voor de K-buurt, dat zich de afgelopen jaren ontpopte als een luis in de pels van het bestuur, echte inspraak eiste in plaats van symbolische participatie, en niet aarzelde om met tientallen bewoners naar de Stopera af te reizen om daar het gelijk te halen. “De gemeente, dat zijn wij,” hield voorman Mike Brantjes de deelnemers aan de conferentie voor.

Nog zo’n groep is het buurtplatform Com­moning in Slotervaart, een actief gezelschap dat zich succesvol bezighoudt met het bemiddelen van werklozen op de arbeidsmarkt en de hulp aan gezinnen na huiselijk geweld. Een interessante claim van het platform: laat de winst uit het winnen van warmte uit de Sloterplas terugkeren in de buurt, zodat alle bewoners ervan kunnen meeprofiteren.

Uitvalsbases

Het stadsbestuur maakt serieus werk van de burgerbeweging. Een half jaar geleden is een groep kwartiermakers in opdracht van de gemeente van start gegaan om bewonersverenigingen te ondersteunen, te beginnen in Zuidoost en Nieuw-West. Ook wordt in de stad gezocht naar panden voor deze groepen, uitvalsbases van waaruit de toekomstige revolutie van de burger netjes kan worden voorbereid.

Het lichtend voorbeeld is Barcelona, waar een burgerplatform bij de verkiezingen van 2015 als grootste partij uit de bus kwam en meteen Ada Colau als burgemeester mocht leveren. Namens het platform is Xavi Ferrer naar Amsterdam gekomen om wat tips en tricks te geven. Hij vertelt hoe in Barcelona de onvrede over het massatoerisme mensen in de drukke wijken heeft samengebracht.

Advies van Ferrer: zorg voor meer gemeenschappelijke doelen, zodat er een netwerk van actieve groepen ontstaat. “Het neo-liberalisme vertelt ons dat we ons als individu prima kunnen redden. De werkelijkheid is dat we elkaar nodig hebben om iets te bereiken. Wat schiet de burger op met nog een souvenirwinkel in de straat? Hij heeft meer behoefte aan een winkel met goed en gezond voedsel.”

De conferentie reageert onverdeeld enthousiast, mogelijk ook omdat er op het eerste gezicht geen institutionele beleggers, huisjesmelkers en ondernemers in het toerisme in de zaal aanwezig zijn. Ook dringt de vraag zich op of de politieke partijen in Amsterdam werkelijk bereid zijn macht af te staan. Iedereen die wel eens een tennisbal heeft proberen af te pakken van een volwassen bouvier, weet hoe lastig dat is.

Over vijftig jaar weten we meer. Wellicht zal dan worden teruggekeken naar die zesde december in 2019, toen in de Ghanese kerk in Zuidoost de aanzet werd gegeven voor een omwenteling in het bestuur van de stad.

In Barcelona is de hoop op Amsterdam gevestigd, zegt Xavi Ferrer nog. “Er zijn nog meer weinig steden in Noord-Europa die dit kunnen en durven. Wij rekenen op jullie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden