Plus

Kan de Amsterdamse politiek een uittocht naar Den Haag aan?

Een ware exodus staat de Amsterdamse raad te wachten. Ambitieuze raadsleden ­maken de overstap naar Den Haag, onervaren politici nemen hun plaats in. De Stopera als kweekvijver voor politiek talent.

Roelf Jan Duin
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het raadslidmaatschap van SP'er Peter Kwint zal van korte duur zijn. Op de maandag gepresenteerde kandidatenlijst voor de Tweede Kamer neemt Kwint, die in 2014 raadslid werd, de achtste plek in.

Emile Roemer moet de campagne wel heel erg verknallen wil Kwint bij de verkiezingen in maart een Kamerzetel mislopen.

Voor VVD-raadslid Daniël van der Ree komt de overstap naar Den Haag nog eerder. Hij vervangt vanaf volgende week Anne-Wil Lucas, die haar Kamerlidmaatschap verruilt voor een baan bij de StartupDelta.

Van der Ree stond in 2012 op een onverkiesbare 56ste plaats, maar is door het grote aantal vertrekkende VVD-Kamerleden nu toch eindelijk aan de beurt.

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz maakte al voor de zomer bekend dat ze de Stopera volgend jaar verruilt voor het Binnenhof. Van D66-fractieleider Jan Paternotte, protegé van Alexander Pechtold, wordt ook verwacht dat hij hoog op de kandidatenlijst voor de Kamer komt.

Ervaring
Zo verliest de Amsterdamse gemeenteraad niet alleen een aantal gezichtsbepalende politici, er vloeit ook een hoop ervaring weg uit de raadszaal. Kan deze braindrain opgevangen worden?

Van der Ree is een expert op het gebied van erfpacht, een ingewikkeld dossier dat de komende maanden uitvoerig aan bod komt. "Ik zal de komende tijd vast nog vaak gebeld worden door de fractie," verwacht Van der Ree.

Dat de Stopera dient als kweekvijver voor de landelijke politiek, is niets nieuws, al decennia rekruteren partijen Amsterdamse politici voor een plek in de Kamer.

Voor de huidige Amsterdamse coalitie, voor het eerst zonder de PvdA, met D66 als grootste partij en VVD en SP als tegenpolen in een college, is wat ervaring echter geen overbodige luxe.

Bovendien is er een gerede kans dat wethouders Kajsa Ollongren (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) doorschuiven naar het kabinet als hun partijen gaan regeren.

Risico's
"Een onervaren raad geeft risico's," waarschuwde VVD-wethouder Eric van der Burg afgelopen weekeinde in een interview in Het Parool. Hij sprak zijn zorgen uit over de vele nieuwkomers die zich willen laten gelden en Haagse ruzies die kunnen overslaan naar Amsterdam.

Met de verwachte felle verkiezingscampagnes op komst kunnen de verhoudingen in de Stopera nog verder onder druk komen te staan.

Zie ook: Lilian Marijnissen hoog op SP-lijst - 'Ik ben het gewend om onder een vergrootglas te liggen' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden