Kan dan nu het Paleis voor de Volksvlijt terugkeren?

Wanneer De Nederlandsche Bank haar kluis verhuist van het Fredriksplein, is dat een uitstekende gelegenheid om eindelijk dat bankgebouw op te doeken en het in 1929 afgebrande Paleis voor Volksvlijt te herbouwen.

Maxime Smit
Het Paleis voor Volksvlijt gezien vanaf de Amstelbrug in 1894. Beeld Stadsarchief
Het Paleis voor Volksvlijt gezien vanaf de Amstelbrug in 1894.Beeld Stadsarchief

Dat zeggen GroenLinksraadslid Jasper Groen en De Stichting tot herbouw en exploitatie van het voormalige Paleis voor Volksvlijt. "Als de goudvoorraad straks vertrekt, heeft het kantoor op die plek helemáál geen zin meer," zegt Jos Glansbeek namens de stichting.

De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt de kluis met goud en het contante geld te verplaatsen naar een andere locatie. DNB wil een meer 'open' kantoor en dat is nu niet mogelijk door de zware beveiliging die de kluis vereist.

Kluis
Vorig jaar zei burgemeester Eberhard van der Laan in tv-programma De IJzeren Eeuw dat de bank 'een verschrikkelijk gebouw is daar op die plek'. "Die gaat waarschijnlijk nog wel een keer mee naar de Zuidas." Volgens Van der Laan kan er dan iets voor in de plaats komen 'dat met volksvlijt te maken heeft'.

DNB zei na die uitzending tegen deze krant dat de bank niet kán verhuizen, omdat dat zou betekenen dat de kluis ook verplaatst moet worden en dat zou te duur zijn. Dat argument is nu echter van tafel met de plannen om de kluis toch te verplaatsen.

Van der Laan zei dat de bank 'een verschrikkelijk gebouw is daar op die plek'. Beeld anp
Van der Laan zei dat de bank 'een verschrikkelijk gebouw is daar op die plek'.Beeld anp

Enter Paleis voor Volksvlijt, zou je denken, maar DNB gaat niet verkassen, zegt woordvoerder Martijn Pols. "Er is voor ons geen reden de rest van het kantoor te verhuizen. We zijn blij op die plek en gaan ons prachtige pand juist renoveren."

Afkeer
Of de kluis wordt verplaatst, moet ook nog maar blijken. "We gaan het er de komende maanden over hebben. Ergens dit jaar verwachten we een beslissing," aldus Pols.

Het bankgebouw, met name het uiterlijk ervan, is al jaren onderwerp van gesprek, waarbij de mensen die er een afkeer van hebben de boventoon voeren. "Iedere Amsterdammer heeft de DNB in gedachte al gesloopt," zei Van der Laan vorig jaar op televisie.

null Beeld Rijksdienst van Cultureel Erfgoed
Beeld Rijksdienst van Cultureel Erfgoed

Het ontwerp van het gebouw stamt uit 1961 en is van architect Marius Duintjer. In 1991 werd de ronde toren - 'de satelliet', een ontwerp van Jelle Abma - eraan toegevoegd. De Stichting tot herbouw en exploitatie van het voormalige Paleis voor Volksvlijt pleit al tien jaar voor het slopen van het pand en het herbouwen van het Paleis voor Volksvlijt.

'Veel te vroeg'
Jasper Groen van GroenLinks zegt in het eventueel verhuizen van de kluis 'een extra reden' te zien om zijn plan van vorig jaar nieuw leven in te blazen. Toen vroeg hij het college van b. & w. of het voelt voor een verhuizing van DNB. Ondertussen wacht hij nog op antwoord op zijn vragen van vorig jaar mei.

Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat Van der Laan 'nog steeds vindt dat de bank niet goed staat op de huidige plek'. Voor het concreet bespreken van een verplaatsing is het echter nog 'veel te vroeg'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden