Kan Cain het Witte Huis op zijn buik schrijven?

Is de politieke droom van Herman Cain alweer voorbij? De Republikeinse presidentskandidaat is verwikkeld geraakt in een seksschandaal, in de Verenigde Staten meestal een politieke zelfmoord. Wat zijn de kansen van de man die de laatste weken juist een stormachtige opkomst maakte?

Sebastiaan Timermans
De Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain. Beeld bruno
De Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain.Beeld bruno

De afgelopen dagen gaat het in politiek Amerika nog maar over één ding. Het nieuws dat de voormalige baas van een pizzaketen vrouwen seksueel geïntimideerd zou hebben. Volgens de journalistieke website Politico zou Herman Cain in de jaren '90 seksueel getinte opmerkingen naar twee medewerkers hebben gemaakt.

Cain ontkende aanvankelijk, en wees met een beschuldigende vinger naar de media, die het op hem gemunt zouden hebben. Maar het waren geen verzonnen beschuldigingen, bleek uiteindelijk. En het bleek dat hij deze beschuldigingen op halfbakken wijze in de doofpot heeft proberen te stoppen. Zo heeft hij 25.000 euro betaald aan een vrouw, in ruil voor haar stilzwijgen in de zaak.

Gisteren gaf Cain zelf toe zich te 'herinneren' dat hij de vrouw heeft betaald. Ondertussen vullen politiek analisten vele uren aan televisie met de vraag of Cain nog wel een sterke kandidaat is. Vrijwel iedereen is het erover eens dat dit zeer schadelijk voor zijn presidentscampagne kan zijn.

Imago

'Ik denk dat dit schandaal op twee dimensies slecht voor hem is', zegt politiek wetenschapper Wendy Schiller bij CNN. 'Zijn optreden in de zaak is in tegenspraak met zijn eerlijke imago. En als er meer details bekend worden over de vrouwen zelf, zoals hun leeftijd, dan kunnen de Republikeinse kiezers zich van hem afwenden.' Want nu is nog niet bekend hoe oud die vrouwen waren, maar een bijvoorbeeld erg groot leeftijdsverschil zal de affaire alleen maar pijnlijker maken.

Cain deed het de laatste tijd erg goed bij Republikeinse kiezers. In veel opiniepeilingen stond hij bovenaan of net onder die andere favoriet: Mitt Romney. Maar Republikeinse kiezers staan niet bekend om hun progressieve opvattingen. De conservatieve basis van de partij gruwt van dit soort affaires.

De eerste voorverkiezingen van de Republikeinen zijn over twee maanden. De gouden regel tijdens campagnes is dat er zo ver van te voren nog niet definitief gewonnen kan worden, maar wel verloren. Dat risico loopt Cain nu. Zijn kamp zal de eerste peilingen na deze affaire dan ook met angst en beven tegemoet zien. Vallen die mee, dan is het zaak dit zo snel mogelijk te vergeten en de aandacht weer op de economie te richten (het belangrijkste campagnethema). Zijn ze slecht, dan is het voor zijn medewerkers wellicht tijd om stilletjes een open sollicitatie aan Mitt Romney te mailen, want de kans wordt dan alleen maar groter dat hij de voorverkiezingen wint.

In de VS is een seksschandaal bijna altijd funest voor iemands politieke carrière. Denk maar eens aan 'Weinergate', waarbij de afgevaardigde Anthony Weiner per ongeluk pikante foto's twitterde, of de Democratische presidentskandidaat John Edwards, die in 2008 een affaire en een buitenechtelijk kind probeerde te verzwijgen. Bill Clinton vormt met de Monica Lewinksy-affaire een uitzondering op de regel. Hij wist hierna wel zijn populariteit te behouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden